Alianța condusă de Ilan Șor nu va participa la alegerile din Moldova: Decizia Comisiei Electorale din Chișinău

Blocul „Victoria-Pobeda” nu a fost autorizat să participe la alegerile parlamentare programate pentru 28 septembrie în Republica Moldova. Această decizie a fost luată sâmbătă de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chișinău, conform informațiilor furnizate de Radio Moldova.
Solicitarea de a forma blocul electoral a fost depusă la CEC de patru partide: Partidul „Renaștere”, Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul „Șansa” și Partidul „Victoria”.
Comisia Electorală a cerut celor patru partide informații care să confirme structura organelor executive și îndeplinirea cvorumului, denumirea blocului, lista numerelor și numelui membrilor fiecărui partid, precum și capacitatea legală a persoanei împuternicite să reprezinte blocul, alături de documentele contabile care să ateste suportarea cheltuielilor de către partidele implicate în constituirea blocului la Moscova pe 6 iulie 2025.
Conform CEC, reprezentanții blocului nu au reacționat în mod adecvat la solicitările ridicate, în schimb, au negat existența problemelor evidențiate.
Referitor la denumirea și simbolul electoral al blocului, CEC a specificat că numele ales este identic cu cel al unui dintre partidele membre, ceea ce contravine legii. Anterior, în 2024, Comisia Electorală a respins o cerere similară pentru aceeași problemă. Motivul pentru refuzul anterior fusese legat chiar de numele propus pentru blocul electoral, care era identic cu al Partidului „Victoria”.
Sesizarea CEC de către serviciul de informații moldovean
În altă ordine de idei, CEC, în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a evidențiat implicarea lui Ilan Șor, lider al Partidului „Șor”, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională în 2023, în formarea blocului electoral.
SIS a informat CEC despre un eveniment desfășurat pe 6 iulie la Moscova, la care au participat membrii care au solicitat înregistrarea blocului electoral și Ilan Șor, care a exprimat public intenția blocului „Victoria” de a depune actele pentru participarea la alegeri și de a schimba puterea politică din Moldova „cu orice preț”. SIS a concluzionat că acțiunile de la acest eveniment constituie o amenințare la ordinea constituțională, instigând la nerespectarea acesteia și generând ostilitate față de instituțiile statului.
„Implicarea unei persoane care deține funcția de lider al unui partid declarat neconstituțional în constituirea și promovarea unui bloc electoral reprezintă nu doar o încălcare legală, ci și o tentativă mascată de a continua activitatea partidului interzis, în contradicție cu deciziile Curții Constituționale și legislația actuală. CEC subliniază că partidele care au constituit blocul nu s-au distanțat de partidul neconstituțional”, a menționat CEC.
Pe parcursul dezbaterilor CEC, un grup de susținători ai Blocului „Victoria” a protestat în fața instituției.
Congres organizat la Moscova
Pe 6 iulie, blocul „Victoria” a organizat un congres la Moscova, unde oligarhul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova pentru fraudă bancară, a anunțat intenția blocului de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie.
În cadrul evenimentului, Șor a anunțat că prima pe lista de candidați va fi actuala başcană a Găgăuziei, Evghenia Guțul, care este vizată într-un dosar de finanțare ilegală a fostului partid „Șor”. El a mai afirmat că soluția pentru Republica Moldova este o uniune cu Federația Rusă, conform referirilor de la Radio Moldova.
Guvernul de la Chișinău a condamnat congresul organizat de blocul „Victoria”, calificându-l drept „un act de trădare”. De asemenea, după acest eveniment, mai multe partide au solicitat autorităților să interzică participarea Blocului „Victoria” la alegeri și să investigheze implicarea politicienilor moldoveni în acțiuni de natură „antistatală”.
„Șase membri ai comisiei au votat pentru respingerea înregistrării blocului „Pobeda” ca și competitor la alegerile din 28 septembrie, în timp ce trei s-au abținut”, a anunțat forța politică condusă de Ilan Șor pe Telegram.
Blocul „Victoria” este compus din partide care susțin orientarea proruse și sunt eurosceptice, opunându-se integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acestea pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiană condusă de Rusia.
Partidul condus de Maia Sandu în fruntea sondajelor
Vasile Bolea, un reprezentat al blocului, a denumit decizia CEC drept una „politică” și a promis că o va contesta în instanță. „Am îndeplinit toate cerințele legale. (…) Vom merge la tribunal. Vom lupta!”, a declarat Bolea, conform EFE. Un alt opozant, Alexei Lungu, din Partidul „Șansă”, a asigurat că pe 28 septembrie, în ziua alegerilor, se va „corecta totul”.
Conform sondajelor, partidul aflat la putere, Acțiune și Solidaritate (PAS), este de așteptat să câștige alegerile din septembrie, în ciuda speranțelor opoziției proruse de a obține o victorie prin alianță.
Ca în cazul alegerilor prezidențiale și referendumului proeuropean din octombrie anul trecut, când diaspora a avut un rol crucial, se pare că moldovenii din diaspora, care lucrează în țări precum România, Italia, Spania și Portugalia, vor fi din nou cheia succesului.