BYD amână debutul producției auto la uzina din Ungaria, preferând o altă fabrică

BYD amână debutul producției auto la uzina din Ungaria, preferând o altă fabrică
BYD Dolphin Surf (foto Vlad Barza)

Compania BYD din China, care era pe cale să înceapă producția de automobile în Ungaria, a decis să amâne pentru 2026 acest demers. Surse citate de Reuters indică faptul că uzina de la Szeged va produce semnificativ sub capacitate cel puțin în următorii doi ani, prioritate având o altă fabrică din regiune.

După extinderea pe piața din România în primăvară, BYD va da prioritate uzinei din Turcia, care va avea capacitatea de a produce mai multe vehicule decât cea din Ungaria.

Investiția de patru miliarde de euro în uzina de la Szeged va permite începerea producției de masă în 2026, dar estimările arată că vor fi fabricate doar câteva zeci de mii de automobile în acel an, conform surselor Reuters. Producția era inițial programată pentru toamna anului 2025.

Aceasta ar reprezenta doar o mică parte din capacitatea anunțată inițial de 150.000 de vehicule, iar ulterior uzina de la Szeged ar putea atinge o capacitate maximă de producție de 300.000 de mașini anual.

Uzina din Manisa, Turcia, care beneficiază de o investiție de peste un miliard de euro, este așteptată să ajungă la o capacitate de 150.000 de automobile până în 2027, cu planuri de extindere și în 2028.

Scopul construirii fabricii în Ungaria este de a permite vânzarea de mașini fără taxe vamale în UE. În prezent, toate vehiculele vândute de BYD în Europa sunt fabricare în China și supuse tarifelor impuse de Uniunea Europeană pentru importurile de vehicule electrice, plus o taxă vamală standard de 10%, ceea ce ridică „tariful” total la 27%.

Multe dintre automobilele produse în noua fabrică din Turcia vor fi, de asemenea, destinate pieței europene, fără a fi afectate de tarifele la export către Uniunea Europeană.

Decizia de a muta producția în Turcia subliniază complexitatea provocărilor cu care se confruntă producătorii auto chinezi care doresc să își stabilească fabrica în Europa, având în vedere salariile și costurile energetice semnificativ mai mari în Ungaria.

Recomandari
Show Cookie Preferences