„Este o sumă ridicol de mare”. Cererea lui Trump în cazul de calomnie împotriva unui ziar de valoare contestată.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a obligat Wall Street Journal și pe proprietarii acestuia, inclusiv magnatul Rupert Murdoch, să se confrunte cu o acțiune în instanță în valoare de cel puțin 10 miliarde de dolari, datorită unui articol publicat de ziar, conform Reuters.
Articolul respectiv susține că Trump ar fi semnat în 2003 o felicitare cu ocazia zilei de naștere a lui Jeffrey Epstein, care conținea un desen cu conotații obscene și o referință la secrete comune.
Procesul a fost inițiat în tribunalul federal din Miami și îi include ca pârâți pe Murdoch, Dow Jones, News Corp O și CEO-ul Robert Thomson, precum și pe doi jurnaliști de la Wall Street Journal, acuzându-i că l-au defăimat pe Trump și i-au provocat daune financiare și de imagine „copleșitoare”.
Jeffrey Epstein, investitor și infractor sexual cunoscut, s-a sinucis în 2019 într-o celulă din închisoarea din New York.
Cazul său a generat o serie de teorii conspiraționiste printre susținătorii lui Trump, care cred că autoritățile ascund legăturile lui Epstein cu elitele bogate.
Trump a afirmat că nu a avut contact cu Epstein înainte ca problemele legale ale acestuia să devină cunoscute în 2006.
Trump l-a notificat pe Murdoch despre intenția de a acționa în justiție.
Trump a negat cu tărie informațiile din articolul menționat și l-a informat pe Murdoch despre dorința sa de a-l aduce în fața justiției. Dow Jones, compania-mamă a ziarului, este parte a News Corp.
Pe platforma sa, Truth Social, Trump a anunțat că a deschis un proces „împotriva tuturor celor implicați în publicarea unui articol fals, rău intenționat, defăimător și care conține știri false” prin intermediul ziarului considerat de el ca fiind „de valoare discutabilă”.
„Sper că Rupert și 'prietenii' săi sunt pregătiți pentru orele lungi de depoziții și mărturii pe care le vor avea de dat în acest caz”, a mai adăugat Trump.
Un purtător de cuvânt al Dow Jones a declarat că au încredere totală în exactitatea pieselor de jurnalism pe care le publică și că se vor apăra cu tărie împotriva acțiunilor legale.
În documentele procesuale se susține că mesajul de felicitare atribuit lui Trump este „fals” și că articolul a fost redactat pentru a afecta reputația acestuia.
„Articolul, în modesta lui prezentare, nu indică dacă pârâții au avut acces la o copie a scrisorii, au vizionat-o sau au fost informați despre conținutul ei, sau orice alte fapte care le-ar conferi credibilitate”, se menționează în acțiunea judicială.
„Este o sumă ridicol de mare”
Pentru a obține câștig de cauză în acuzația de calomnie, Trump trebuie să dovedească că pârâții au acționat cu „intenții reale rele”, adică conștientizând că articolul era fals sau că au manifestat neglijență față de veridicitatea acestuia.
O sumă de 10 miliarde de dolari ar depăși semnificativ cele mai mari și mai notabile hotărâri și acorduri în procesele de calomnie din istoria recentă.
Acestea includ o hotărâre în valoare de 1,5 miliarde de dolari împotriva teoreticianului conspirației Alex Jones și un acord de 787,5 milioane de dolari între Fox News și Dominion Voting Systems.
„10 miliarde de dolari este o sumă ridicol de mare”, a comentat Jesse Gessin, avocat specializat în litigii de defăimare și Primul Amendament, adăugând că acest lucru ar reprezenta cea mai mare hotărâre judecătorească pentru defăimare din istoria Statelor Unite.