Grecia impune măsuri stricte împotriva migranților africani: „Nu suntem un hotel”

În Grecia, au fost reținuți aproximativ 200 de migranți care au sosit recent, după ce guvernul conservator a suspendat cererile de azil pentru solicitanții din Africa de Nord, a anunțat sâmbătă ministrul Imigrației, conform AFP.
„Migranții ilegali care au sosit din Libia în ultimele ore au fost reținuți de paza de coastă”, a declarat Thanos Plevris pe platforma X.
„Aceștia nu au dreptul de a solicita azil și nu vor fi transferați în centre de primire, ci vor fi păstrați sub supravegherea poliției până la demararea procesului de returnare”, a mai spus ministrul.
Decizia autorităților vine după anunțul din 9 iulie, care a suspendat examenul cererilor de azil ale migranților ce sosesc cu bărci din Africa de Nord pentru o perioadă de trei luni.
Pedeapsa cu închisoarea pentru migranții care intră ilegal
Potrivit datelor oficiale, din începutul anului, au sosit peste 7.300 de migranți în Creta și Gavdos, comparativ cu 4.935 în anul precedent, 2024.
Dintre cei aprox. 200 de migranți reținuți, 190 au ajuns în sudul insulei Creta, iar ceilalți 11 în apropierea insulei Agathonísi, situată în apropierea coastelor turcești, conform informațiilor de la paza de coastă pentru AFP.
Televiziunea de stat ERT a raportat că unul dintre migranți a fost rănit și a decedat ulterior la spital.
Grecia se confruntă cu o creștere a numărului de migranți din Libia, în special în insula Creta, locul nașterii prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis.
În luna iulie, peste 2.000 de persoane au sosit, ceea ce a generat indignare printre autoritățile locale și sectorul turistic, care au cerut guvernului să ia măsuri pentru a limita acest flux migrator.
Ministerul grec al Imigrației lucrează de asemenea la o legislație care prevede pedepse de peste doi ani de închisoare pentru migranții care intră ilegal în țară, iar în caz de recidivă, pedeapsa ar putea depăși cinci ani.
„Nu suntem un hotel”
„Cine intră ilegal în țara mea trebuie să înțeleagă că va fi sub supraveghere, nu va beneficia de ospitalitate”, a declarat Plevris joi, într-un interviu acordat canalului Open TV.
„Sunt un susținător al măsurilor disuasive... nu suntem un hotel”, a adăugat el, caracterizând sosirea migranților ca fiind o „invazie”.
Atena a suspendat temporar examinarea cererilor de azil și la începutul anului 2020, în vremea crizei migratorii cu Turcia, când frontiera greco-turcă era invadată de mii de solicitanți de azil care doreau să ajungă în Uniunea Europeană.