Ministrul Mediului: Salina Praid nu mai poate fi salvată

Diana Buzoianu, ministrul Mediului, afirmă că nu mai este o întrebare dacă tavanul Salinei Praid se va prăbuși, ci când se va întâmpla acest lucru și cât de rapid. Aceasta a criticat mai multe instituții ale statului pentru că au așteptat ca dezastrul să se producă, atingând mențiunea că „castorii nu pot fi face responsabili”.
Compania de stat Salrom, responsabilă pentru administrarea Salinei Praid, a fost subiectul discuțiilor recente. Cu o lună în urmă, Nicolae Şoltuz, director de investiţii al Salrom, a declarat că inundațiile din 2022 la Salina Praid s-au datorat arborelui doborât de castori care a blocat cursurile de apă.
Ministra Mediului subliniază imposibilitatea salvării Salinei Praid
Răspunzând la o întrebare pe Prima TV, ministra Mediului a confirmat că nu există soluții viabile pentru salvarea minei.
„Din discuțiile cu experții, întrebarea nu este dacă se va prăbuși, ci mai degrabă când și cât de rapid. Am fost acolo, împreună cu ministrul Economiei, Radu Miruță, și am constatat că, exact în ziua vizitei noastre, o parte din tavan s-a prăbușit. Realitatea este că nu mai există posibilitatea de salvare a acestei mine, iar instituțiile au așteptat momentul dezastrului. Chiar și în declarațiile referitoare la castori s-a încercat să se paseze responsabilitatea. Intervenția trebuia realizată de mult timp”, a declarat Diana Buzoianu.
Critici la adresa autorităților pentru lipsa de reacție în cazul Salinei Praid
Ministrul Mediului a explicat că mina fusese deja supusă unor inundații severe încă din februarie 2023, iar un plan de management de risc propus de Apele Române șase luni mai târziu a evidențiat un risc moderat de inundație.
„Aceasta este informația referitoare la Apele Române. Nu discutăm despre ce s-a întâmplat cu Salrom, cu Conversmin sau cu ANRM. Toate aceste autorități au acționat cu întârziere, așteptând momentul critic. În prezent, ne concentrăm pe aducerea apei potabile cât mai rapid în zona Târnăveni”, a afirmat Buzoianu.
Radu Miruță, ministrul Economiei, a reiterat pe Prima TV că instituțiile statului nu au luat măsuri pentru a preveni dezastrul.
„S-au alocat 36 de milioane de lei pentru a ocoli pârâul, însă curgerea apei a erodat albia. Erau previzibile astfel de situații. Este cunoscut din timp că Salina este situată în interiorul unui munte. Au fost luate decizii incorecte, iar soluțiile aplicate nu au fost eficiente. Nu s-a realizat o ocolire adecvată a muntelui, ceea ce a dus la problemele actuale”, a explicat Miruță.
Întrebat despre posibilitatea prăbușirii minei de la Praid, ministrul a confirmat: „Este o posibilitate reală, și ar putea deveni un lac”.
În timpul în care autoritățile căutau soluții pentru criza de la Praid, Salrom a cheltuit peste 12.000 de euro pentru o petrecere, conform unei facturi publicate de Radu Miruță pe rețelele de socializare. Ministrul Economiei a inițiat și procedura de demitere a conducerii Salrom.