Ministrul Pîslaru, privind bugetul european alocat României: „Suma arată promiţător, dar vine cu cerinţe stricte”

Ministrul Pîslaru, privind bugetul european alocat României: „Suma arată promiţător, dar vine cu cerinţe stricte”
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru Foto: Facebook - Dragoș Pîslaru

Dragoş Pîslaru, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat sâmbătă seară că a analizat detaliat noul Cadru Financiar Multianual 2028-2035 oferit recent de Comisia Europeană, propunându-se României o alocare iniţială de 60 miliarde de euro. „Este o sumă arătoasă la prima vedere, dar care vine cu cerinţe stricte”, a subliniat ministrul.

„În acest weekend am fost din nou la Bruxelles, alături de colegii noştri de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, specializaţi în politica de coeziune. Împreună am analizat în detaliu noul Cadru Financiar Multianual 2028–2035, propus de Comisia Europeană”, a scris Dragoş Pîslaru pe Facebook.

Ministrul explică aspectele importante ale acestui pachet:

  • Fiecare stat membru va avea un plan naţional unic, asemănător cu PNRR, cu obiective clar definite şi reforme asumate.
  • Vor exista fonduri suplimentare accesibile prin competiţie pe plan european.
  • România este propusă cu o alocare iniţială de 60 miliarde de euro.
  • ”Deşi suma pare promiţătoare, vine cu cerinţe stricte: trebuie să fim bine pregătiţi, să avem priorităţi clare şi să fim capabili să producem rezultate. Există multe aspecte neclarificate pe care trebuie să le abordăm pentru beneficiul României”, a adăugat ministrul.

Pîslaru menţionează că urmează luni esenţiale, întrucât în toamnă vor începe poziţionările oficiale ale Consiliului şi Parlamentului European.

„Să ne pregătim corespunzător”

„În toamnă, România trebuie să-şi definească poziţia. Negocierile regulamentelor sunt aşteptate pentru 2026, astfel încât, din a doua jumătate a anului 2027, statele membre să poată trimite planurile spre aprobat, iar în 2028 am putea beneficia de prefinanţare după validarea planurilor”, a explicat ministrul.

Dragoş Pîslaru a explicat că mai multe instituţii esenţiale din România sunt implicate în acest proces: MAE (pentru coordonarea europeană), MFP (pentru buget), MIPE (pentru fonduri), precum şi ministerele Agriculturii şi Afacerilor Interne.

„La MIPE, suntem pregătiţi să contribuim activ la formularea poziţiei României şi la elaborarea noului plan. Este crucial să înţelegem: nu ne putem permite să spunem „terminăm mai întâi cu PNRR şi apoi vedem ce facem”. Trebuie să fim proactive, să învăţăm din greşelile anterioare şi să abordăm acest nou exerciţiu cu seriozitate şi viziune. Dacă reparăm PNRR-ul în ultimul moment, măcar de data aceasta să fim pregătiţi din timp”, a atenţionat ministrul.

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri un buget pentru perioada 2028-2034 în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care este superior celui din perioada anterioară, conform comisarului european al Bugetului, Piotr Serafin, care preconizează resurse suplimentare în domeniile competitivităţii şi securităţii, în timp ce se conturează o dispută tensionată privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC).

Recomandari
Show Cookie Preferences