„Voi ordona”. Declarația lui Trump, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu liderul islamist al Siriei

„Voi ordona”. Declarația lui Trump, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu liderul islamist al Siriei
Președintele american Donald Trump, la Casa Abă, Washington, DC, 14 aprilie 2025. FOTO: ABACAPRESS, Abaca Press / Alamy / Profimedia

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat marți că va dispune ridicarea sancțiunilor impuse Siriei, la solicitarea prințului moștenitor saudit, o decizie ce reprezintă o schimbare semnificativă în politica externă a SUA, conform Reuters.

Președintele american se va întâlni miercuri în Arabia Saudită cu liderul islamist al Siriei, Ahmed al-Sharaa, fost comandant al rețelei al-Qaida, care a ajuns la putere după îndepărtarea lui Bashar al-Assad, potrivit informațiilor din surse oficiale siriene.

„Voi ordona încetarea sancțiunilor împotriva Siriei pentru a le oferi o oportunitate de a se dezvolta”, a afirmat Donald Trump la un forum de investiții din Riad, marcând începutul turneului său în regiunea Golfului. „Este momentul lor să exceleze. Vom ridica toate restricțiile”, a adăugat el, urând succes Siriei și invitându-i să demonstreze ceva cu adevărat special.

Decizia a fost luată în urma discuțiilor cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ale căror guverne au cerut cu tărie ridicarea acestor sancțiuni.

Anunțul surprinzător intervine în ciuda rezervei Israelului față de noul lider sirian. Responsabili israelieni continuă să-l catalogheze pe președintele Sharaa drept jihadist, deși acesta a rupt relațiile cu al-Qaida în 2016.

Trump a menționat că toate sancțiunile vor fi ridicate, indicând că acestea și-au atins scopul, dar că a venit timpul ca Siria să avanseze. De asemenea, a menționat că se fac progrese în vederea restabilirii relațiilor normale cu regimul sirian, iar secretarul de stat american, Marco Rubio, va avea o întâlnire cu omologul său sirian în această săptămână.

Sancțiunile impuse de SUA în timpul regimului lui Bashar al-Assad au izolat Siria de sistemul financiar internațional și au descurajat investițiile și comerțul străin, afectând sever eforturile de reconstrucție post-conflict.

Ministrul de externe sirian, Asaad al-Shibani, a comentat pentru Reuters că această decizie reprezintă un moment decisiv pentru poporul sirian în procesul de reconstrucție.

„Ne exprimăm dorința de a construi o relație cu Statele Unite bazată pe respect reciproc, încredere și interese comune”, a subliniat Shibani.

Liderul sirian a adăugat că Trump ar putea reuși să obțină „un acord de pace istoric și o victorie pentru interesele americane în Siria”, fără a oferi detalii suplimentare.

Sub conducerea lui Assad, Siria a rămas într-o stare de conflict cu Israelul, întreținând relații apropiate cu Iranul și Rusia, în timp ce a avut relații tensionate cu țările din Occident.

Din decembrie, armata israeliană controlează teritoriile siriene din apropierea Înălțimilor Golan, regiune aflată sub control israelian din 1967, și continuă să execute atacuri aeriene regulate în Siria.

De asemenea, oficialii din Siria şi-au arătat disponibilitatea pentru o de-escaladare a tensiunilor și chiar pentru un posibil acord de pace cu Israelul.

Ahmed al-Sharaa a fost liderul oficial al-Qaida implicat în conflictul din Siria. El s-a alăturat inițial organizației în Irak, unde a petrecut cinci ani în închisoare sub custodia americană. Recent, Statele Unite au anulat recompensa de 10 milioane de dolari pusă pe capul său.

Majoritatea reglementărilor de sancțiuni adoptate de Congresul american, inclusiv un set sever aplicat Siriei în 2019, conțin o clauză care permite președintelui să suspende sancțiunile dacă consideră că aceasta corespunde interesului național al SUA.

Organizația Națiunilor Unite, care a cerut în ultimele luni ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei, a salutat decizia anunțată de administrația Trump.

„Era esențial pentru noi să asistăm la o relaxare a sancțiunilor impuse Siriei pentru a sprijini reconstrucția țării și a ajuta poporul sirian să se refacă după mai bine de un deceniu de conflict și neinvestiții”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

Gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), cunoscută anterior sub numele de Frontul al-Nusra, a fost ramura oficială a al-Qaida în Siria până la ruptura relațiilor în 2016. HTS a fost desființată oficial în luna ianuarie.

Această grupare se află de ani buni pe lista Consiliului de Securitate al ONU pentru sancțiuni legate de al-Qaida și Statul Islamic, fiind afectată de un îngheț global al activelor și un embargo asupra armelor. În contrapartidă, ONU nu a impus sancțiuni directe Siriei în legătură cu războiul civil.

Până în prezent, nu se știe dacă Statele Unite vor solicita și ridicarea sancțiunilor impuse HTS de către ONU.

Recomandari
Show Cookie Preferences