Observațiile asupra neregulilor de votare: campania electorală continuă, conform raportului Observatorilor Vot Corect

Observațiile asupra neregulilor de votare: campania electorală continuă, conform raportului Observatorilor Vot Corect
Alegeri în România. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de anomalii și incidente raportate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, care a înregistrat peste 230 de apeluri, precum și pe platforma online www.votcorect.ro. Marea majoritate a sesizărilor se referă la continuarea campaniei electorale, conform unui comunicat de presă emis de Expert Forum (EFOR Romania).

„Cea mai mare parte a sesizărilor este legată de continuitatea campaniei electorale și de diverse probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost reportate numeroase postări pe TikTok ce includ buletine de vot cu opțiunile electorale, iar peste 100 de plângeri au fost transmise atât telefonic cât și prin portalul votcorect.ro. Alte postări ilustrează persoane care arată că au votat deja sau cum votează”, subliniază EFOR.

În acest context, au fost primite solicitări referitoare la actul public în care Diana Șoșoacă a expus votul său, având în vedere „apologia pe buletinul de vot a unor figuri istorice controversate”.

Cele mai frecvente întrebări primite la serviciul de call center s-au concentrat pe urna specială, pe documentele necesare pentru vot sau pe diverse nereguli legate de organizarea procesului în secțiile de votare, inclusiv probleme cu sigiliile, dificultățile alegătorilor în exprimarea votului sau buletine de vot care nu au fost marcate cu ștampila de control.

Probleme legate de aplicarea incorectă sau absența sigiliilor au fost raportate în următoarele secții: 172 (București), 105 (Rădăuți), 109 (Rădăuți), 257 (București), 258 (București) și 325 (București).

Observatorii s-au confruntat cu dificultăți în a supraveghea activitățile în mai multe secții, inclusiv 411 și 1.165 (București), iar la secția 205 (Buda, Ilfov), un observator nu a fost lăsat să asiste la votarea cu urna specială.

EFOR a semnalat că restricționarea dreptului de a observa votarea cu urna specială este inacceptabilă.

De asemenea, au fost raportate sesizări referitoare la campania electorală continuată prin mesaje SMS. Biroul Electoral Județean Iași și Autoritatea Electorală Permanentă au fost notificate în acest sens.

În unele cazuri, observatorii au fost legitimați de forțele de ordine sau au fost întrebați cum se numește organizația care i-a acreditat, considerând că aceste cereri pot crea un sentiment de intimidare. Vot Corect a inițiat contact cu Ministerul Afacerilor Interne, primind garanții că personalul va fi instruit cu privire la modul de a interacționa cu observatorii, inclusiv despre practica de legitimare.

Conform informațiilor furnizate, până la ora 18:30, observatorii Vot Corect au vizitat peste 800 de secții de vot din țară și din străinătate, evaluând procesul de votare pozitiv în aproximativ 98% dintre acestea.

Cele mai frecvent semnalate nereguli au fost: alegătorilor cu domiciliul sau reședința în altă localitate care nu au fost lăsați să voteze (6,8% din secțiile vizitate), nerespectarea procedurilor pentru urna specială (6,9%), agitație în jurul secțiilor de votare (3,1%) și în interiorul acestora (3,2%), urne care nu au fost corect sigilate (3,8%), imposibilitatea celor prezenți de a urmări procesul de vot fără restricții (2,4%), persoane neautorizate în secția de votare (1,8%).

Observatorii au mai constatat că SIMPV a funcționat corespunzător și că secretul votului a fost menținut în aproape toate cazurile observate. Totodată, dintre secțiile verificate, 24,7% nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Observatorii Vot Corect au interacționat cu alți observatori din societatea civilă la 16,5% dintre secțiile inspectate.

Recomandari
Show Cookie Preferences