CTP, referitor la votul diasporei: „Au rămas niște străini” și observațiile pozitive pe care le are

CTP, referitor la votul diasporei: „Au rămas niște străini” și observațiile pozitive pe care le are
Foto: Facebook / Cristian Tudor Popescu

Până la ora 18:00 (ora României), au votat peste 850.000 de români din diaspora, cu trei ore înainte de închiderea urnelor. Cristian Tudor Popescu, jurnalist cunoscut, a explicat că prezența ridicată este rezultatul unui fenomen istoric: „Au rămas niște străini în țară străină și chiar ar vrea să se întoarcă acasă”.

În ziua votului, CTP a publicat un mesaj scurt pe Facebook, menționând: „România europeană rezistă: năpârca cu ochelari s-a lovit cu botul de zid”. Deși nu a dorit să ofere detalii suplimentare, a discutat despre votul diasporei, menționând că până la ora 18:00 aproape 896.000 de români din străinătate s-au exprimat prin vot.

Cristian Tudor Popescu a subliniat că acest nivel al prezenței se datorează unui „fenomen cu rădăcini vechi, originar din anii 2000, când România reușea să depășească o criză economică severă”.

„Povestea diasporei începe în anul 2000, când România se afla într-o situație economică gravă. Recuperarea nu s-a datorat unei strategii de conducere competente, ci faptului că românii au avut oportunitatea de a emigra și a lucra în străinătate”, a declarat CTP.

El a subliniat că plecarea masivă a românilor este mai mult o necesitate economică decât o atracție pentru valorile occidentale. „Cei care au emigrat nu au căutat europeizarea din dorința de a îmbrățișa democrația sau drepturile omului; au migrat pentru că aveau nevoie de salarii mai mari decât cele disponibile în România. Aceasta a fost, fără îndoială, motivul principal pentru care au plecat”, a explicat el.

CTP a observat, de asemenea, o dificultate în integrarea acestor români în societățile occidentale: „Multe dintre persoanele plecate nu au reușit să se adapteze, nici măcar la nivel lingvistic, darămite în ce privește cultura sau aspectele sociale. Atunci, s-au simțit cumva străini în aceste țări.”

Observațiile pozitive ale lui CTP

Cu toate acestea, jurnalistul consideră implicarea românilor din diaspora în procesele electorale un semn pozitiv: „Este un aspect încurajator să vedem că aceștia au încredere în mecanismele democratice, exprimându-și votul. Este esențial pentru validarea alegerilor libere.”

CTP a critcat, însă, absența unei implicări reale din partea candidaților în raport cu diaspora: „Niciunul dintre candidați nu înțelege viețile reale ale românilor care trăiesc în străinătate. Vorbesc doar teoretic despre dorința de a-i aduce pe toți înapoi, dar actele necesare nu sunt deloc suficiente.”

El a făcut o comparație cu politica Poloniei, care a avut demersuri concrete pentru a-i atrage pe cetățenii săi înapoi: „Polonia, prin măsurile sale, îi informează constant pe cetățenii săi despre salariile medii și condițiile de locuire, oferind detalii despre starea economico-socială. Din păcate, noi nu am reușit să facem asta până în prezent.”

Recomandari
Show Cookie Preferences