Observația formulată de Tass, agenția principală de știri din Rusia, în ziua alegerilor din România

Observația formulată de Tass, agenția principală de știri din Rusia, în ziua alegerilor din România
Agenția de presă Tass. FOTO: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

Agenția de știri Tass, cunoscută pentru controlul strict exercitat de Kremlin, a realizat duminică o analiză detaliată a alegerilor prezidențiale din România.

În materialul său dedicat alegerilor românești, Tass menționează că toți candidații, inclusiv naționalistul George Simion, adoptă o atitudine ostilă față de Rusia și condamnă operațiunile militare din Ucraina.

Tass subliniază că toți candidații folosesc retorica rusofobă într-o oarecare măsură și că niciunul nu are un plan specific pentru normalizarea relațiilor cu Rusia. Politica externă a României este determinată de apartenența sa la UE și NATO, cu un București care acționează sub influența Bruxelles-ului și Washington-ului.

Agenția consideră că Lasconi exprimă cele mai dure critici la adresa Rusiei, reafirmând narațiunea occidentală despre conflictul din Ucraina.

Simion definește Rusia ca un „adversar geopolitic”, însă se opune sprijinului pentru Ucraina, conform celor scrise de Tass.

În contrast, presa ucraineană îl descrie pe Simion ca fiind „un radical pro-rus”.

Tass observă că Nicușor Dan și Victor Ponta respectă normele UE și NATO, dar evită să critice excesiv Rusia.

Pe de altă parte, agenția rusă afirmă că Antonescu "adoptă o poziție relativ rațională în raport cu situația generală", citându-l pe acesta pledând pentru o normalizare a relațiilor României cu Rusia.

„O încălcare gravă a normelor democratice”

În analiza sa, Tass reamintește anularea alegerilor din 2024, menționând că aceasta a fost justificată prin acuzații de finanțare ilegală a campaniei lui Călin Georgescu, atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale și interferențe rusești neconfirmate.

Această acțiune fără precedent a stârnit o revolte atât în România, cât și la nivel internațional.

Mulți comentatori au considerat această acțiune o încălcare gravă a normelor democratice, fiind interpretată ca o tentativă de a elimina un candidat incomod din cursa electorală, subliniind criticile vicepreședintelui american J.D. Vance.

Naționaliști și proeuropeni

Tass prezintă alegerile românești ca o divizare între naționaliști și pro-europeni, precizând că George Simion este „singurul naționalist autentic” printre candidați, în ciuda acuzațiilor de populism, extremism și izolaționism venite din partea adversarilor.

Agenția rusă menționează relația lui Simion cu Călin Georgescu, subliniind interdicția de acces a acestuia în Ucraina și Republica Moldova.

Despre Victor Ponta, agenția îl portretizează ca „un politician experimentat, dar adesea perceput ca un chameleon politic”.

Pe lista pro-europenilor, Tass îl menționează pe Crin Antonescu, care este văzut ca un candidate lipsit de personalitate, fiind desemnat candidat unic în absenta unui candidat mai atrăgător.

Tass îl descrie pe Nicușor Dan ca având reputația unui manager eficient, dar lipsit de carismă, bazându-se în principal pe electoratul Uniunii pentru Salvarea României, un partid asociat cu George Soros.

La final, agenția de știri precizează că ratingul Elenei Lasconi era în scădere atunci când s-a decis retragerea sprijinului din partea conducerii USR, observând carențe semnificative în pregătirea sa și criticând discursurile sale populiste.

Recomandari
Show Cookie Preferences