Guvernul german nou înăsprește măsurile de control la frontieră pentru a reduce migrația ilegală

Guvernul german nou înăsprește măsurile de control la frontieră pentru a reduce migrația ilegală
Alexander Dobrindt, viitorul ministru geman de Interne Foto: Revierfoto / imago stock&people / Profimedia

Alexander Dobrindt, noul ministru de interne al Germaniei și reprezentant al Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, plănuiește să implementeze respingeri mai stricte ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale țării, începând de miercuri, a doua zi după ce a preluat mandatul în noua coaliție de guvernare, conform DPA.

Dobrindt a declarat în mod clar că nu se va introduce închiderea frontierelor. Într-un interviu pentru publicația Bild, a afirmat că „numărul migrației ilegale trebuie să scadă”. El a subliniat necesitatea de a avea control, claritate și coerență pentru a asigura atât umanitatea, cât și ordinea, menționând că se pregătesc decizii la nivel național și european.

Tensiuni posibile cu statele vecine

Se așteaptă ca, cel puțin temporar, numărul polițiștilor federali să crească la frontieră. Totuși, ce alte modificări ar putea avea loc rămâne incert.

Sindicatul Poliției Germane (GdP) și-a exprimat scepticismul față de declarațiile lui Dobrindt. Deși susțin măsuri pentru reducerea migrației ilegale, președintele GdP, Andreas Rosskopf, a avertizat că o creștere semnificativă a numărului de polițiști la frontieră nu poate fi menținută cu resursele actuale.

Rosskopf a exprimat îndoieli în legătură cu planurile politicienilor de a respinge solicitanții de azil la frontierele terestre fără acordul țărilor vecine, precum Polonia și Austria, spunând că „nu trebuie să existe un joc de ping-pong cu țările vecine”. Trecerea solicitanților de azil înapoi ar trebui să fie sigură din punct de vedere juridic, dar, până în prezent, nu s-a găsit un răspuns clar pe această temă.

Marți, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), va fi ales cancelar în Parlamentul german, Bundestag, în noua coaliție formată din CDU-CSU și social-democrați (SPD).

Controalele de frontieră, o practică deja aplicată

În coaliția demisionară de centru-stânga, nu s-a susținut la început controlul fix la frontieră, având în vedere restricțiile în Spațiul Schengen, din care face parte Germania.

Ministerul de interne anterior, condus de Nancy Faeser de la SPD, a prelungit controalele de la frontiera terestră cu Austria, începând din 2015, și a impus controale temporare la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, notificând această măsură Comisia Europeană.

Anul trecut, Germania a înregistrat 229.751 de cereri inițiale de azil, ceea ce reprezintă cu aproximativ 100.000 mai puține decât în anul precedent.

Printre principalele țări de origine ale migranților se numără Siria, Afganistan și Turcia. Hans-Eckhard Sommer, șeful Biroului federal pentru migrație și refugiați (BAMF), a subliniat că închiderea rutei refugiaților de către Serbia spre Ungaria în noiembrie 2023 a contribuit la această scădere, dar rămâne neclar dacă acest trend se va menține.

În acordul de coaliție, CDU/CSU și SPD au convenit că „vom efectua respingeri la frontierele comune în coordonare cu vecinii noștri europeni, chiar și în cazul cererilor de azil”. Totuși, rămâne o neclaritate dacă „în coordonare” implică obținerea acordului vecinilor sau doar consultarea acestora.

Recomandari
Show Cookie Preferences