Vladimir Putin propune o „zonă de securitate tampon” la granița cu Ucraina

Vladimir Putin propune o „zonă de securitate tampon” la granița cu Ucraina
Vladimir Putin Foto: Maxim Shemetov / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în cadrul unei întâlniri cu oficiali ai guvernului, că s-a decis înființarea unei zone de securitate tampon pe linia de demarcație cu Ucraina. Trupele ruse sunt deja implicate în punerea în aplicare a acestei inițiative, conform agenției de presă TASS.

„Am aprobat crearea unei zone de securitate tampon, necesară pentru protejarea frontierelor noastre. Forțele noastre armate sunt deja active în această direcție”, a declarat președintele Putin.

El a subliniat că, având în vedere evoluțiile recente din regiunile Kursk, Belgorod și Bryansk, sunt necesare acțiuni imediate pentru reconstrucția și revitalizarea zonelor afectate. TASS menționează că aceasta include sprijinul pentru ca localnicii să se întoarcă acasă atunci când condițiile de securitate vor permite. De asemenea, este important să se reabiliteze infrastructura de transport, să se asigure funcționarea eficientă a întreprinderilor industriale și agricole și să se ofere sprijin antreprenorilor și angajaților lor.

Kremlinul infirmă convenirea unor noi discuții de pace

În aceeași zi, Kremlinul a declarat că „nu au fost convenite” noi discuții de pace cu Ucraina, contestând astfel informațiile despre posibile negocieri la Vatican, potrivit AFP.

Eforturile diplomatice de a stopa conflictul s-au intensificat recent, iar oficiali din Rusia și Ucraina au avut săptămâna trecută la Istanbul primele discuții directe în ultimii trei ani.

Wall Street Journal a raportat miercuri că se așteaptă noi întâlniri între cele două părți la Istanbul începând cu mijlocul lunii iunie, însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat această informație.

„Nu există acorduri pe această temă”, a spus Dmitri Peskov jurnaliștilor.

De asemenea, el a contestat sugestia președintelui finlandez Alexander Stubb, referitoare la posibilitatea unor „discuții tehnice” la Vatican în săptămâna următoare.

„Nu există acorduri specifice pentru următoarele întâlniri. Acest lucru nu a fost convenit încă”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Moscova a ignorat presiunile occidentale de a instaura un armistițiu complet și necondiționat în Ucraina, continuând ofensiva pe front.

După ce a devenit primul papă american, Leon al XIV-lea a oferit să săptămâna trecută să medieze între liderii țărilor aflate în conflict.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a confirmat marți că Vaticanul este pregătit să organizeze negocieri de pace.

De asemenea, Elveția și-a reafirmat „disponibilitatea de a găzdui întâlniri viitoare pentru soluționarea conflictului”, conform declarațiilor șefului de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak.

Recomandari
Show Cookie Preferences