Evaluarea Națională: Ministrul Educației subliniază necesitatea de a efectua modificări

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat miercuri că examenul de Evaluare Națională, destinat absolvenților clasei a VIII-a, urmează să fie modernizat, inspirându-se din sistemele din Franța sau Italia, prin introducerea de "subteste din discipline diverse".
Daniel David a explicat: „Observați examenul din Italia sau Franța, care nu are aceeași semnificație ca examenul nostru, dar nu se limitează doar la Matematică și Română, deși acestea sunt competențe esențiale. Eu prefer un portofoliu educațional similar cu cel din Finlanda și alte țări.”
Ministrul a adăugat că „portofoliul educațional” ar lua în considerare nu doar activitățile din clasa a VIII-a, ci și rezultatele din clasele anterioare, relevând disparitățile între școli și metodele de evaluare ale profesorilor. Aceasta este motivul pentru care este necesară o evaluare națională atât de semnificativă, care influențează parcursul educațional al elevilor în funcție de rezultate.
Daniel David a descris în prezent evaluarea națională ca fiind „limitativă” și „restrictivă”, subliniind că metodologia pentru anul următor este încă în discuție.
„Metodologia pentru anul viitor nu este definită. Dacă reușim să ajungem la un consens în sistemul educațional, incluzând părinți și sindicate, putem iniția modificările mai devreme. Examenul național în clasa a VIII-a este o problemă importantă pentru mine. Îl consider restrâns, având în vedere cele două discipline și pentru că este o evaluare punctuală. Acest lucru afectează direcția educațională a elevilor. Este posibil să realizăm simulări. Nu intenționez să implementez aceste schimbări anul viitor, dar cu timpul va trebui să reformăm Evaluarea Națională așa cum este acum.”
Aspecte legate de Bacalaureat
În altă ordine de idei, Daniel David a declarat că nu intentionează să modifice examenul de bacalaureat.
„Nu susțin schimbări imediate în examene complexe ca acesta. Este important ca acestea să fie anticipate. Examenul de bacalaureat va trebui să se alinieze reformei curriculare pentru învățământul liceal. În acest moment, consider că examenul de bacalaureat, așa cum este reglementat în lege, este adecvat, și modul în care se desfășoară este corect. După ce vom finaliza reforma planurilor-cadru, vom vedea ce direcții ar trebui să urmeze sistemul. Este esențial ca nu orice ministru să schimbe în mod constant examenele și metodologia.”