Parlamentul European solicită extinderea implementării PNRR. O veste încurajatoare pentru România

Parlamentul European solicită extinderea implementării PNRR. O veste încurajatoare pentru România
Parlamentul European. FOTO: Antonin Utz / Sipa Press / Profimedia

Marți, Parlamentul European a votat adoptarea raportului referitor la implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență cu 63 de voturi pentru, 12 contra și 6 abțineri. Acesta include finanțarea PNRR-ului României și propune o prelungire a planului cu 18 luni, conform informațiilor furnizate de agenția Agerpres.

Eurodeputații PNL, Siegfried Mureșan, și PSD, Victor Negrescu, care au coordonat raportul, au anunțat rezultate separate pe o rețea de socializare.

Raportul prevede solicitarea adresată Comisiei Europene de a extinde planul cu 18 luni și de a prioritiza proiectele mature din toate PNRR-urile naționale, inclusiv din cel românesc, a explicat Mureșan, co-raportor din partea Comisiei pentru Afaceri Economice.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru România, deoarece această măsură oferă ocazia de a finaliza investițiile importante și de a atrage fondurile disponibile prin PNRR”, a adăugat el.

Proiectele mature beneficiază de extindere

Mureșan a detaliat că raportul cere Comisiei Europene o propunere pentru extinderea proiectelor mature din PNRR, „acele proiecte care au fost deja inițiate și care depind de investiții și reforme esențiale pentru îmbunătățirea nivelului de trai și modernizarea României, ce pot fi finalizate cu ajutorul unei prelungiri rezonabile”.

De asemenea, raportul solicită statelor membre să „prioritizeze proiectele mature în procesul de implementare a PNRR-urilor și să evite risipa de fonduri prin începerea unor reforme și investiții fără șanse reale de finalizare”.

Victor Negrescu a numit votul un „succes major”, adăugând că s-a obținut posibilitatea de a continua proiectele cu alte surse de finanțare europene.

„Raportul pe care l-am coordonat în numele Comisiei pentru Bugete a fost adoptat. Urmează votul final în plenul Parlamentului European de la Strasbourg”, a afirmat Negrescu.

România se confruntă cu riscul pierderii a 13,7 miliarde de euro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a menționat pe 7 mai că România intenționează să renegocieze PNRR-ul cu Comisia Europeană pentru a permite accesarea unei sume mai mari din fondurile disponibile.

„Este crucial pentru România să finalizeze renegocierea, deoarece continuarea cu Planul Național de Redresare și Reziliență, fără modificări, presupune un risc de penalizare, ce ar putea afecta investițiile de 13,7 miliarde euro. Renegocierea este de asemenea legată de depunerea cererii de plată numărul 4, ce a fost ajustată la 5,7 miliarde euro, și este foarte important să ne respectăm angajamentele pentru luna iunie sau începutul lunii iulie, pentru a depune această cerere de plată, relevantă pentru stabilitatea financiară a României”, a declarat Boloș.

Recomandari
Show Cookie Preferences