„O nouă victorie tactică pentru liderul rus”. Detalii despre discuția telefonică cu Trump privind atacurile ucrainene

Vladimir Putin, președintele Rusiei, i-a comunicat lui Donald Trump - în timpul unei convorbiri telefonice desfășurate luni după-amiază - despre „atacurile masive” efectuate de Ucraina asupra Rusiei, derulate imediat după instaurarea unui armistițiu decretat de Moscova, a dezvăluit consilierul Kremlinului pentru afaceri internaționale, Iuri Ușakov.
În cadrul discuției, Putin a subliniat importanța aniversării recente a Victoriei în Marele Război Patriotic (denumirea rusă pentru cel de-al Doilea Război Mondial), menționând că a proclamase un armistițiu de trei zile până la sărbătoare. După aceea, în dimineața zilei de 7 mai, Ucraina a lansat 524 de drone și rachete Storm Shadow asupra Rusiei, cu majoritatea îndreptate spre Moscova, toate fiind doborâte, conform spuselor lui Ușakov, fost ambasador în SUA.
Consilierul prezidențial a adăugat că Putin l-a informat pe Trump și despre un (presupus) complot terorist dejucat în apropierea Kremlinului și a Pieței Roșii, înainte de parada militară programată pe 9 mai, la care au fost invitați mulți lideri străini, inclusiv președintele chinez Xi Jinping.
Putin a decretat un armistițiu de 72 de ore, între 8 și 11 mai, pentru a permite desfășurarea festivităților care marchează 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, precizând că „toate operațiunile militare sunt suspendate în această perioadă”.
Kievul a respins armistițiul propus de Putin, considerându-l o „strategemă de PR” și a avansat ideea unui armistițiu de 30 de zile, o inițiativă similară formulată anterior de administrația lui Trump.
Discuția Trump-Putin nu a rezultat în anunțuri de încetare a focului
Luni după-amiază, Putin și Trump au purtat o convorbire telefonică de peste două ore, concentrându-se în principal pe soluționarea conflictului din Ucraina. Putin a apreciat ulterior discuția cu președintele american, descriind-o drept „constructivă”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat luni Rusia că încearcă doar „să câștige timp”, amânând discuțiile pentru o încetare a focului pentru „a-și continua” invazia în Ucraina.
Această convorbire, desfășurată la trei zile după primele discuții de pace ruso-ucrainene din 2022, nu a culminat cu un anunț privind încetarea focului, așa cum ceruseră Kievul și partenerii săi europeni.
În ciuda lipsei unui progres semnificativ, Trump, care îndeamnă Rusia și Ucraina să încheie ostilitățile, s-a lăudat că ambele părți vor „începe imediat negocieri” pentru un armistițiu.
Fără un calendar stabilit, nu există garanții că Moscova și Kievul vor ajunge la un acord în contextul în care armata rusă continuă asaltul în estul Ucrainei, iar trupele ucrainene întâmpină numeroase dificultăți.
„Este evident că Rusia încearcă să câștige timp pentru a-și continua războiul și ocupația”, a denunțat Zelenski, caracterizând condițiile impuse de Moscova drept „nerealiste”.
Delegațiile rusă și ucraineană, reunite recent la Istanbul cu mediere turcă, au indicat că fiecare parte își va „prezenta” în curând „viziunea” asupra unui posibil armistițiu, a explicat negociatorul rus, Vladimir Medinski.
Totuși, pozițiile celor două tabere sunt divergente: Kievul cere o încetare a focului „necondiționată” de 30 de zile pentru a facilita discuțiile de pace, în timp ce Moscova consideră că negocierile ar trebui să aibă loc „simultan” cu luptele, conform lui Medinski.
Principalele guverne europene, susținătoare ale Kievului, amenință Rusia cu sancțiuni „masive” dacă nu va fi convenit un armistițiu, însă Putin respinge această cerere, considerând că aceasta ar oferi armatei ucrainene timp pentru a se reechipa cu ajutoare militare din Occident.
Într-o situație care pare a fi un impas diplomatic, Trump declara luni că s-au înregistrat „progrese”.
Pe de altă parte, Putin a fost mai rezervat, calificând discuția drept „utilă” și afirmând că negocierile cu Ucraina sunt „pe calea cea bună”.
Într-o scurtă declarație de presă, el a spus că Rusia este deschisă la colaborarea cu Ucraina pentru un „memorandum”, o etapă premergătoare unui „eventual tratat de pace” și a subliniat necesitatea „găsirii unor compromisuri”.
Însă Zelenski a declarat luni seara că „nu știe nimic” referitor la un „memorandum”, dar și-a exprimat disponibilitatea de a analiza propunerea rusă.
După ce a ordonat invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022, Putin și-a menținut cererile maximaliste, inclusiv ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să cedeze cele patru regiuni parțial controlate de Rusia (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), precum și Crimeea, anexată în 2014.
Ucraina respinge ferm aceste cereri și solicită retragerea armatei ruse, care a ocupat aproximativ 20% din teritoriul său, lucru pe care Moscova nu intenționează să-l facă.
Pentru a preveni o nouă invazie a Rusiei, Kievul caută „garanții de securitate” solide, în special din partea SUA, principalul său aliat în ultimele trei ani.
„Aceasta reprezintă o nouă victorie tactică pentru liderul rus”
În contextul temerilor privind o posibilă retragere a SUA, europenii au adoptat marți un al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a exprimat speranța că Washingtonul va reacționa ferm dacă Moscova își menține poziția actuală, în timp ce ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a considerat că discuția dintre Trump și Putin a evidențiat lipsa de intenție a acestuia din urmă de a face concesii.
„Politicienii occidentali și mass-media depun eforturi considerabile pentru a bloca un dialog constructiv” între Rusia și SUA, a declarat Kirill Dmitriev, trimisul lui Putin pentru afaceri economice internaționale.
„Aceasta este o nouă victorie tactică pentru liderul rus”, a afirmat politologul independent Konstantin Kalacev, subliniind că statu quo-ul actual va oferi „timp” armatei ruse în încercarea de a înfrânge trupele ucrainene în această vară.
China, cel mai apropiat partener al Kremlinului, a exprimat marți sprijinul pentru „dialogul direct” între Moscova și Kiev.
Forțele ruse, beneficiind de avantajul pe teren, susțin că au avansat semnificativ în ultimele zile în regiune.