Guvernul Republicii Moldova respinge acuzațiile lui George Simion privind fraudarea alegerilor

Guvernul Republicii Moldova respinge acuzațiile lui George Simion privind fraudarea alegerilor
Alegători în dreptul unei secții de vot din Chișinău. Foto: Oxana Bodnar / Hotnews

Executivul de la Chișinău a respins ferm, marți seară, afirmațiile liderului AUR, George Simion, care a susținut că Moldova ar fi fost implicată în fraude electorale în timpul alegerilor prezidențiale din România. Guvernul a subliniat că votul românilor din Republica Moldova a fost liber și democratic. „Numărul semnificativ de cetățeni care s-au prezentat la vot pentru alegerile din România reflectă interesul lor față de viitorul țării”, a declarat guvernul moldovean într-un comunicat oficial.

„Deși campaniile electorale pot aduce tensiuni și emoții, facem un apel la actorii politici să evite acuzațiile nefondate și injuriile la adresa alegătorilor din Republica Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, care a solicitat și un climat de calm și responsabilitate din partea politicii.

„Românii din Republica Moldova au votat liber”, a adăugat Daniel Vodă.

În urma anunțului său de marți, George Simion a afirmat că va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională, acuzând:

  • „A existat o cumpărare de voturi! Un buget de 100 de milioane de euro a fost alocat în Republica Moldova exclusiv pentru turism electoral și pentru influențarea voturilor românilor basarabeni, care au fost stigmatizați pe nedrept în ultima săptămână. Au fost folosite resurse administrative ale unui alt stat pentru a submina alegerile. Există dovezi că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și nu există calcule care să susțină că peste 11.500.000 de români au fost la urne. Observatorii internaționali au observat intervenții, nu doar din partea Moldovei, ci și din partea Franței. Rețelele sociale au fost manipulate, iar algoritmii au fost utilizați pentru a influența cetățenii români. Declarațiile fondatorului Telegram, care afirmă că Guvernul francez a intervenit pentru a cenzura anumite voci în acest interval, sunt semnificative și solicit audieri ale acestuia înainte de validarea acestor alegeri. Actori statali, precum Republica Moldova și Franța, precum și actori nestatali, care au influențat algoritmii rețelelor sociale, trebuie să fie luați în considerare de Înalta Curte și Curtea Constituțională.”

Recomandari
Show Cookie Preferences