După convorbirea dintre Putin și Trump, Moscova afirmă că responsabilitatea revine acum Kievului: „Sperăm că instinctul de conservare a statului va prevala”

După convorbirea dintre Putin și Trump, Moscova afirmă că responsabilitatea revine acum Kievului: „Sperăm că instinctul de conservare a statului va prevala”
Maria Zaharova, Foto: Sputnik / Profimedia Images

Marți, Rusia a declarat că Ucraina trebuie să decidă dacă va colabora la elaborarea unui memorandum ce ar precede un eventual acord de pace pe care Moscova l-a menționat în discuțiile cu Statele Unite. În această privință, Rusia mizează pe dorința de a menține statalitatea în Ucraina, ceea ce ar determina guvernul de la Kiev să adopte o atitudine constructivă, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

După discuția telefonică de luni cu președintele Donald Trump, Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă colaborării cu Ucraina pentru a discuta despre un memorandum legat de un posibil acord de pace și că progresele pentru a încheia conflictul din Ucraina sunt pe pista corectă.

Putin a indicat că dialogurile despre acest memorandum vor aborda principiile de soluționare a conflictului, precum și calendarul și detaliile unei eventuale încetări a focului.

„Nu ne bazăm pe raționalitatea celor de pe Bankova (sediul președinției ucrainene), dar sperăm că instinctul de conservare a statului va prevala, iar acest lucru i-ar determina să adopte o atitudine constructivă”, a subliniat Zaharova într-o conferință de presă.

„Acum responsabilitatea este în mâinile Kievului”, a explicat ea, menționând că, deși Putin a propus discuții directe de pace cu Ucraina, aliații europeni ai Ucrainei au încercat să împiedice reluarea dialogului, însă eforturile lor nu au avut succes.

Zaharova a subliniat că argumentele aduse de Ucraina și partenerii săi occidentali care susțin că negocierile sunt imposibile atâta timp cât luptele continuă sunt total nejustificate.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus a afirmat că ultraliberalii din Occident nu doresc obținerea păcii, ci preferă să ofere un răgaz forțelor armate ucrainene pentru a continua confruntarea cu Rusia.

Referitor la noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, Zaharova a afirmat că Rusia nu va ceda niciodată în fața ultimatumurilor, subliniind că Europa intenționează să reînarmeze Ucraina pentru a continua conflictul.

Cauzele fundamentale ale „crizei” pe care Rusia le invocă pentru încetarea războiului

Maria Zaharova a declarat că, în discuția avuta luni cu Donald Trump, președintele Putin a subliniat „dorința Moscovei de a găsi o soluție cuprinzătoare și justă a crizei”, adăugând că acest obiectiv nu poate fi atins fără a aborda cauzele fundamentale ale conflictului.

Moscova consideră că „cauzele fundamentale” ale conflictului din Ucraina includ extinderea NATO spre Est, aspirațiile Ucrainei de a adera la Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, precum și sistemul politic instaurat în Ucraina după evenimentele de la Maidan din 2014, care au dus la destituirea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici și la ascensiunea forțelor pro-occidentale.

Unii observatori sugerează că problema extinderii NATO nu este sub controlul Kievului, ci al Alianței Nord-Atlantice și în special al SUA, țară cu care Rusia aspiră să negocieze.

Un fost diplomat rus atrage atenția asupra tendinței Europei de a „negocia” cu agresorul

„Acțiunile recente ale diplomației ruse confirmă traiectoria urmată de Vladimir Putin de la debutul conflictului din Ucraina. Aceasta reprezintă o tentativă de a distruge statalitatea ucraineană prin forță brută, impunând totodată Occidentului, în special SUA, o nouă realitate geopolitică – segmentarea lumii în sfere de influență”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev într-un editorial publicat marți.

Putin vizează să devină creatorul unei noi ordini mondiale, în care spațiul post-sovietic și țările din Europa de Est să fie integrate în sfera de influență a Rusiei, conform opiniei exprimate de Bondarev.

În decembrie 2021, Moscova a formulat un ultimatum NATO pentru revenirea la frontierele anului 1997, ceea ce a evidențiat intențiile deschise ale Kremlinului.

Bondarev susține că Putin este consecvent în acțiunile sale, afirmând că după invazia din Ucraina din februarie 2022 și-a dat demisia din poziția de reprezentant al Rusiei la ONU la Geneva și a rămas în Occident. El știe exact ce își dorește, își imagină parametrii „victoriei” sale și acționează sistematic pentru a-i obține. Aceasta contrasta puternic cu lipsa de coeziune a liderilor occidentali, care nu au reușit în trei ani să dezvolte o strategie comună de răspuns și continuă să ignore solicitările și declarațiile Kremlinului, considerându-le „maximaliste”, credând că Putin va accepta o înțelegere mai ușoară.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences