Discuție importantă între Trump și Putin referitoare la „baia de sânge din Ucraina”, în contextul în care Moscova avansează cu revendicările maximale

Discuție importantă între Trump și Putin referitoare la „baia de sânge din Ucraina”, în contextul în care Moscova avansează cu revendicările maximale
Donald Trump și Vladimir Putin, într-o discuție la telefon. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia

Donald Trump a anunțat că va discuta cu Vladimir Putin luni la ora 10.00 EST (17.00, ora Bucureștiului), iar Kremlinul a declarat că pregătirile pentru această convorbire sunt în desfășurare, conform Reuters.

Președintele SUA, Donald Trump, va aborda luni cu Putin subiectul unui armistițiu în conflictul din Ucraina, după ce liderii europeni au solicitat Kremlinului să accepte o încetare a focului imediată.

Trump a cerut constant atât Moscovei cât și Kievului să oprească „baia de sânge” din Ucraina, însă discuțiile pe această temă nu au înregistrat progrese semnificative.

Delegații din cele două țări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, sub presiunea lui Trump, pentru prima dată din martie 2022, după ce Putin a propus discuții directe.

Singurul rezultat al acestei întâlniri a fost un acord pentru un schimb de prizonieri.

„Să sperăm că va fi o zi fructuoasă”

„Principalele teme ale convorbirii vor include oprirea „băii de sânge” care provoacă în medie mai mult de 5.000 de soldați ruși și ucraineni uciși pe săptămână, alături de subiecte legate de comerț”, a transmis Trump pe platforma Truth Social.

„Sper că va fi o zi fructuoasă, că va avea loc o încetare a focului și că acest conflict extrem de violent, care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, se va încheia”, a adăugat el.

Trump a subliniat că va discuta cu Putin luni la ora 10.00 EST (17.00, ora Bucureștiului), menționând că pregătirile pentru întâlnire sunt deja în curs.

Administrația Trump a specificat că Rusia ar putea fi expusă unor sancțiuni suplimentare dacă nu abordează în mod serios negocierile de pace, iar Trump intenționează să comunice și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum și cu membrii NATO.

Revendicări stringente

Putin, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina și își continuă avansul pe câmpul de luptă, rămâne inflexibil în ceea ce privește condițiile sale pentru încheierea conflictului, chiar și sub presiunea publică și privată din partea lui Trump și avertismentele repetate din partea liderilor europeni.

În cursul zilei de duminică, Rusia a efectuat cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul conflictului.

Condițiile impuse de Rusia par să rămână neschimbate.

În iunie 2024, Putin a afirmat că Ucraina trebuie să renunțe oficial la intențiile sale de aderare la NATO și să-și retragă trupele din cele patru regiuni pe care Rusia le revendică.

De asemenea, Moscova cere recunoașterea oficială din partea Kievului a controlului său asupra acestor regiuni.

Solicitările din partea Europei

Duminică, premierul britanic Keir Starmer a discutat despre război și posibilitățile de pace cu lideri din Statele Unite, Italia, Franța și Germania, conform unui purtător de cuvânt de la Downing Street.

„Mâine, președintele Putin trebuie să dovedească că dorește pacea, acceptând încetarea necondiționată a focului pentru 30 de zile, propusă de președintele Trump și susținută atât de Ucraina cât și de Europa”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pe platforma X, după convorbirea de duminică.

Însă, Putin pare reticent în a accepta o încetare a focului, susținând că opoziția nu poate fi suspendată până când nu sunt stabilite sau clarificate condiții esențiale.

Liderii europeni exprimă îngrijorări că Putin nu este angajat în procesul de pace, deși temerile persistă că Trump și Putin ar putea forța un acord care va lăsa Ucraina cu o cincime din teritoriu fără garanții de securitate adecvate împotriva unor eventuale atacuri viitoare din partea Rusiei.

Recomandari
Show Cookie Preferences