Legile apărării permit armatei române să elimine dronele care pătrund în spațiul aerian al României

Legile apărării permit armatei române să elimine dronele care pătrund în spațiul aerian al României
Dronă rusească căzută pe teritoriul României. Sursă foto: captură video Antena 3 CNN

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat recent o lege ce autorizează doborârea dronelor în spațiul aerian românesc, alături de o altă lege referitoare la desfășurarea misiunilor militare în condiții de pace pe teritoriul țării. Aceste legi au fost aprobate în luna februarie de către Parlament, dar au fost contestate la Curtea Constituțională de AUR, POT și SOS România. Totuși, judecătorii au respins aceste contestații.

Conform Administrației Prezidențiale, președintele interimar Ilie Bolojan a semnat luni decretul pentru promulgarea legii ce reglementează desfășurarea misiunilor militare în condiții de pace, precum și decretul pentru Legislația privind utilizarea spațiului aerian național.

În martie, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate de AUR, POT și SOS România cu privire la aceste legi.

Legile au fost adoptate în februarie de Parlament și contestate apoi la CCR de către AUR, POT și SOS România.

După ultima întâlnire a CSAT, președintele interimar Ilie Bolojan a exprimat speranța că, în luna iunie, toate legile necesare pentru actualizarea legislației în domeniul apărării, care permite pregătirea corespunzătoare a Armatei României, vor fi funcționale.

Distrugerea dronelor care intră în spațiul aerian românesc, o opțiune de ultimă instanță

Noua legislație stipulează măsurile ce pot fi luate împotriva aeronavelor cu pilot la bord ce utilizează neautorizat spațiul aerian național.

Aceste măsuri includ: identificarea poziției aeronavei, interceptarea acesteia, transmiterea de informații către pilot pentru utilizarea autorizată a spațiului aerian, avertismente prin foc și, în ultimă instanță, distrugerea aeronavei.

Aeronavele fără pilot care pătrund ilegal în spațiul aerian național pot fi neutralizate sau distruse.

Aceste măsuri se aplică proporțional cu amenințarea, respectând dreptul internațional și având în vedere protecția vieții umane, distrugerea aeronavei fiind considerată ultima soluție.

Desfășurarea operațiunilor militare în condiții de pace

Proiectul de lege care reglementează desfășurarea operațiunilor militare în condiții de pace stipulează procedurile prin care forțele armate pot interveni în situații de urgență, fără a declara stare excepțională. Acesta a fost aprobat prima dată de Camera Deputaților și va fi trimis către Senat.

Inițiativa are ca scop crearea unui cadru legal pentru desfășurarea misiunilor necesare protejării drepturilor și libertăților cetățenilor români.

De asemenea, se vizează completarea normelor existente privind pregătirea și desfășurarea acestor misiuni, având ca obiectiv prevenirea și gestionarea riscurilor.

Mihai Weber, președintele comisiei de apărare, a subliniat că proiectul reglementează modul în care armata poate interveni pentru a proteja cetățenii în situații critice.

România poate transfera temporar autoritatea operațională către un comandant aliat

Conform noilor reglementări, inițierea misiunilor și operațiunilor militare se aprobă de președinte, cu informarea Parlamentului în termen de 5 zile.

Transferul temporar de autoritate este permis în anumite situații, atât către forțele române, cât și către comandanți aliați.

Mihai Weber a menționat că această practică, deja existentă în cadrul NATO pentru operațiuni externe din 2011, va fi extinsă pentru intervenții pe teritoriul național, în contextul incidentelor recente din apropierea spațiului aerian românesc. Reglementările asigură că acest transfer nu va afecta suveranitatea națională.

Recomandari
Show Cookie Preferences