Aspecte posibile ale noului Guvern cu Nicușor Dan la Cotroceni

Aspecte posibile ale noului Guvern cu Nicușor Dan la Cotroceni
Nicușor Dan, în clădirea Guvernului. Inquam Photos / Octav Ganea

Odată cu câștigarea alegerilor pe 18 mai, președintele nou ales se va confrunta cu o provocare majoră: formarea unui guvern, având în vedere că PSD a decis să se retragă de la guvernare. Nicușor Dan a anunțat că va începe negocierile informale cu partidele pro-europene, inclusiv PSD, PNL, UDMR și USR.

Nicușor Dan subliniază importanța reformelor și a curajului în viitorul guvern: „Discuția semnificativă este despre guvernare după 18 mai. România necesită un guvern capabil să implementeze reforme. Detaliile despre structura Guvernului se vor analiza imediat după 18 mai”.

Acum, având un avantaj de 7,2% față de George Simion, Nicușor Dan se află în fața mai multor scenarii: un guvern minoritar, un guvern format dintr-o coaliție între PSD, PNL, UDMR și minorități sau o coaliție extinsă care să includă toate partidele pro-europene.

Pentru a-și începe oficial mandatul, Nicușor Dan trebuie să depună jurământul în fața celor două camere ale Parlamentului, reunite în sesiune comună. Aceasta ar putea avea loc luni, pe 26 mai, însă decizia finală va fi luată în timpul zilei, conform surselor politice. Discuțiile vor implica și președintele interimar, Ilie Bolojan, precum și pe Nicușor Dan pentru a stabili data exactă.

După ce Nicușor Dan își va începe oficial mandatul, vor putea demara discuțiile formale pentru constituirea guvernului.

Matematica parlamentară

Un prim scenariu este ca PSD să decidă să rămână la guvernare. În această variantă, o majoritate solidă formată din PNL, USR și UDMR, ar putea ajunge la un total de 301 parlamentari. Un guvern are nevoie de un minimum de 233 de voturi pentru a fi validat.

Există și posibilitatea unui guvern minoritar, despre care Nicușor Dan a afirmat că „este o variantă”. În acest caz, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale ar forma un guvern cu sprijinul social-democraților în Parlament.

Dacă PSD nu va susține această formulă guvernamentală, ar exista o pierdere de 122 de voturi, ceea ce ar lăsa PNL, USR și UDMR cu doar 162 de parlamentari, sau 179 prin includerea minorităților naționale. Astfel, pentru orice guvern este necesară susținerea social-democraților în Parlament, dacă nu se alătură direct.

În campania electorală, Nicușor Dan a menționat că ar prefera ca Ilie Bolojan să fie premier. Întrebat duminică seara dacă rămâne la această variantă, el a declarat: „Mi-aș dori, dar nu pot promite acum”.

După perioada de interimat la Cotroceni, Ilie Bolojan se va întoarce la PNL. Dacă acesta va accepta să formeze un guvern, PSD, cel mai votat partid la alegerile parlamentare, va renunța la funcția de prim-ministru.

Nicușor Dan propune colaborarea cu Parlamentul actual

În timp ce contracandidatul său, George Simion, cere alegeri anticipate, Nicușor Dan subliniază necesitatea colaborării cu Parlamentul ales în urma scrutinului din 1 decembrie 2024.

„România nu poate suporta alegeri anticipate, cetățenii sunt sătui de instabilitate, iar mediul privat și partenerii externi resimt aceeași stare de disconfort. Este esențial să avem un președinte care să colaboreze cu Parlamentul ales, pentru a asigura un guvern stabil timp de trei ani și jumătate până la următoarea rundă de alegeri”, a afirmat Nicușor Dan.

Decizia PSD privind participarea la guvernare

În această săptămână, PSD va organiza mai multe ședințe pentru a decide dacă va participa la guvernare și cine va face parte din echipa de negociere pentru formarea unei coaliții. Aceleași discuții vor avea loc și în cadrul PNL.

Senatorul PNL Vasile Blaga a declarat luni că, în opinia sa, PSD ar trebui să se alăture altor partide pro-europene la guvernare. El a menționat că „dacă PSD-ul decide să rămână în opoziție și să susțină un guvern minoritar, aceasta ar crea impresia de șantaj.”

Referitor la varianta ca Ilie Bolojan să fie premier și să formeze o coaliție cu partidele pro-europene, Blaga a spus că „PNL ar dori acest lucru, dar mai sunt multe aspecte de discutat”.

„Mi-ar plăcea să existe o coaliție între toate cele patru partide pro-europene, chiar dacă asta ar lăsa în opoziție doar AUR și susținătorii săi. Dar ar fi o situație mai favorabilă, deoarece, în cazul în care PSD rămâne în opoziție și sprijină un guvern minoritar, ar putea crea senzația de șantaj”, a afirmat Vasile Blaga.

Tot luni, europarlamentarul Victor Negrescu din partea PSD a anunțat că partidul va „creează” o echipă care va discuta cu președintele nou ales.

„Vom forma o echipă care va interacționa cu președintele ales în această direcție. Cred că este posibil să avem rapid un guvern pro-european, iar formatul acestuia rămâne de stabilit. PSD va avea o abordare constructivă. Este important ca PSD să gândească la cea mai bună soluție pentru cetățeni, punând pe primul loc interesul românilor, nu interese politice”.

Recomandari
Show Cookie Preferences