Donald Trump utilizează „incertitudinea strategică” în negocierile internaționale, afirmă șeful Trezoreriei SUA

Donald Trump utilizează „incertitudinea strategică” în negocierile internaționale, afirmă șeful Trezoreriei SUA
Donald Trump alături de doi dintre cei mai importanți membri ai cabinetului său: secretarul Trezoreriei Scott Bessent (stânga) și secretarul pentru Comerț Howard Lutnick, în Biroul Oval de la Casa Albă, FOTO: Jim Watson / AFP / Profimedia Images

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a declarat duminică faptul că președintele Donald Trump folosește „incertitudinea strategică” ca o strategie de negociere în interacțiunile sale cu alte țări referitoare la relațiile comerciale, conform Business Insider.

Comentariile lui Bessent au fost făcute în cadrul emisiunii „State of the Union”, moderată de Jake Tapper la CNN, ca răspuns la întrebarea despre incertitudinea generată de taxele vamale impuse de administrația Trump asupra afacerilor mici din America.

Bessent a explicat: „Nu am ajuns în această situație comercială dificilă cu China și celelalte țări în mod întâmplător. Președintele Trump lucrează la renegocierea acestor relații, iar incertitudinea strategică este un element cheie în această negociere.”

El a adăugat: „Dacă am oferi prea multă certitudine altor țări, acestea ar putea profita de pe urma negocierilor. Sunt optimist că, la finalul acestor discuții, atât comercianții cât și cetățenii americani vor avea de câștigat.”

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat extinderea taxelor vamale pentru peste 180 de țări, cu o cotă de bază de 10% care a intrat în vigoare pe 5 aprilie. Alte taxe mai mari, ajustate în funcție de fiecare țară, au intrat în vigoare pe 9 aprilie, însă Trump a decis să suspende implementarea lor timp de 3 luni, ca urmare a vânzărilor masive de obligațiuni americane.

Trump suspendă taxele vamale anunțate pentru China

Această suspendare nu a fost aplicabilă însă Chinei, care a experimentat o creștere a taxelor vamale pentru exporturile sale către SUA, acestea atingând 145% în aprilie.

Totuși, săptămâna trecută, Bessent a anunțat că Statele Unite au convenit pe un acord cu China pentru o reducere a taxelor vamale pe o durată de 90 de zile.

Conform acestui acord, SUA va reduce taxele vamale pentru bunurile chinezești de la 145% la 30%, în timp ce China va diminua tarifele de la 125% la 10% pentru aceeași perioadă.

Bessent a subliniat: „Nu intenționăm să ne distanțăm de China. Președintele Trump vrea să deschidă oportunității comerciale în China și dorim să readucem producția înapoi.”

El a mai menționat că, în urma pandemiei COVID, s-au evidențiat lipsuri strategice în domenii precum medicamente, semiconductori și oțel, astfel că obiectivul pe termen mediu este să repatriem aceste industrii cât mai curând posibil.

Recomandari
Show Cookie Preferences