„O trădare”. Acordul dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit care a stârnit nemulțumiri printre pescarii britanici

Recent, Uniunea Europeană și Regatul Unit au semnat un acord menit să reducă birocrația în comerțul cu produse alimentare. Această decizie a fost întâmpinată cu entuziasm de majoritatea comercianților, în timp ce pescarii britanici și-au exprimat frustrările și dezaprobarea, conform informațiilor de la agenția Reuters.
În cadrul acestui acord, Anglia și Uniunea Europeană au convenit să implementeze schimburi comerciale cu minimizarea documentației și a controalelor vamale pentru produsele alimentare, asigurând în același timp păstrarea standardelor de calitate. Acordul reprezintă un pas important în regândirea relațiilor comerciale dintre cele două părți. Totuși, Regatul Unit a făcut concesii în privința drepturilor de pescuit, stabilind un acces reciproc pentru vasele britanice și europene în apele fiecărei părți pe o perioadă de 12 ani.
De când Anglia a ieșit din piața unică a Uniunii Europene în 2021, regulile proprii aplicate de Regatul Unit au cauzat întârzieri în porturi și au determinat unii exportatori britanici să oprească livrările către Uniunea Europeană.
Conform Federației Industriei Alimentare și a Băuturilor, exporturile britanice de alimente și băuturi către Europa au scăzut cu o treime din 2019 până în prezent.
„Un coșmar”
Regatul Unit a adoptat cu o întârziere regulile vamale impuse după Brexit începând din ianuarie anul trecut. Andreas Georghiou, care importă produse de la mici producători din Franța, Italia, Spania și Grecia pentru magazinul său din sud-vestul Londrei, a descris anii de după ieșirea din UE ca fiind „lungi și dureroși” și s-a arătat optimist.
„A fost un haos total”, a declarat el pentru Reuters. „Acest acord va fi cu adevărat benefic pentru micile afaceri”, a adăugat el, evidențiind că decizia va sprijini antreprenorii afectați de majorările de taxe impuse de guvernul laburist.
El a menționat că unele companii alimentare din Europa care renunțaseră la exporturile în Regatul Unit vor începe din nou activitatea comercială.
Yvonne Yeoh, directoare de vânzări la un comerciant și distribuitor de brânzeturi britanice din Londra, care colaborează cu Uniunea Europeană de peste 30 de ani, a exprimat speranța că acordul va conduce la costuri mai reduse și timpi de livrare mai rapizi.
Ea a explicat că, odată cu Brexit, costurile cu forța de muncă au crescut semnificativ, iar cheltuielile de transport s-au triplat, timpurile de livrare extinzându-se, de asemenea, considerabil.
Reprezentanții celor mai mari companii britanice au salutat acest acord. Alex Freudmann, director al diviziei de produse alimentare de la un mare retailer, a afirmat că acest acord va elimina „birocrația inutilă”.
Helen Dickinson, directorul executiv al unei organizații care reprezintă importante lanțuri de supermarketuri, a subliniat că acordul va oferi mai multă stabilitate lanțurilor de aprovizionare.
Cu toate acestea, acordul în privința pescuitului, care a compromis un avantaj important al Regatului Unit în negocierile viitoare, a atras critici severe din partea industriei pescuitului, care susține că interesele sale au fost sacrificate pentru a obține condiții mai favorabile în alte sectoare.
Elspeth Macdonald, director al unei organizații reprezentative pentru pescarii scoțieni, a numit acest acord „un coșmar” și „o trădare”.