Contestație la CCR privind Turul II al alegerilor prezidențiale / O asociație solicită implicarea cetățenilor care au observat nereguli în procesul electoral

Contestație la CCR privind Turul II al alegerilor prezidențiale / O asociație solicită implicarea cetățenilor care au observat nereguli în procesul electoral
Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Curtea Constituțională a primit o contestație referitoare la alegerile prezidențiale desfășurate pe 18 mai. Aceasta a fost descoperită pe portalul CCR. De asemenea, pe 19 mai, Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) a anunțat că a inițiat proceduri legale pentru anularea turului II, invocând „fraude electorale semnificative”. Această organizație a mai întreprins inițiative de sprijin pentru Călin Georgescu, iar președintele Radu Ciobotea a declarat că își susține ideile.

  • Curtea Constituțională a anunțat o ședință pe 19 mai pentru a analiza contestația, fără a oferi detalii suplimentare.
  • De asemenea, CCR a menționat că va organiza joi o întâlnire pentru validarea alegerilor prezidențiale din 2025, turul 2.

Dosarul 2050 F/2025 a fost înregistrat la CCR pe 19 mai, aflat acum în etapa de raportare. Categoriile de dosare asociate literei F se referă la respectarea procedurilor electorale pentru alegerea Președintelui României.

Reprezentanții CCR au confirmat primirea dosarului, însă nu au specificat cine a depus contestația sau motivele acesteia.

Asociația contestă alegerile, susținând fraude grave

Cu aceeași dată, 19 mai, Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) a informat că a inițiat procedurile legale pentru contestarea turului al doilea al alegerilor din 18 mai 2025.

„Alegerile au fost grav afectate de fraude documentate din diverse surse, iar ceea ce s-a întâmplat nu poate rămâne ascuns. Refuzăm să rămânem tăcuți în fața acestei situații. Nu acceptăm ca o fraudă să fie considerată democrație”, se arată în comunicatul asociației.

CPL face apel către cetățenii români, atât din țară cât și din diaspora, să furnizeze „urgent” dovezi ale posibilelor nereguli electorale.

„Tăcerea este o formă de complicitate. Nu lăsați ca adevărul să fie ignorat. Credem că România a fost supusă unor acțiuni coordonate de deturnare a procesului democratic, începută în decembrie 2024 - o acțiune subversivă care folosește instrumentele statului împotriva propriilor cetățeni”, declară reprezentanții CPL.

Radu Ciobotea, liderul asociației, a afirmat: „Am fost activi încă din noiembrie 2024 - mai întâi ca observatori, apoi ca susținători ai celor care au fost nedreptățiți, care au protestat pentru justiție în stradă, dar nu au fost auziți.”

Radu Ciobotea: „Asociația nu a susținut niciun candidat”

Într-o discuție, Radu Ciobotea a explicat probele pe baza cărora construiește contestația: „Există filmări, plângeri scrise și semnalări primite de la oameni din diverse secții de votare. Continuăm să primim informații, inclusiv după comunicarea noastră.”

Referitor la posibile afilieri politice, Ciobotea a afirmat că asociația nu a susținut vreun candidat: „CPL nu a avut nicio implicare în campania electorală și nu cunoaștem cei doi candidați personal.”

Anterior, CPL a contestat o decizie privind controlul judiciar al fostului candidat Călin Georgescu, menționând că nu s-a întâlnit cu acesta.

„Nu îl cunosc personal. Am decis, în spirit patriotic, să ne implicăm. Nu l-am văzut niciodată. Organizația mea se bazează pe sistemul lui Călin Georgescu și sprijin ideile lui cu fermitate”, a afirmat Radu Ciobotea.

Informații despre Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL)

Potrivit site-ului oficial, Centrul pentru Politici Locale este o asociație non-profit cu sediul în Alba Iulia, fondată de jurnaliști și activiști, dedicată modernizării sistemului democratic și promovării implicării civice.

În 2018 și 2019, CPL a organizat multiple evenimente în legătură cu Centenarul Marii Uniri, atât în România, cât și în Republica Moldova și Ungaria.

Acestea au inclus parade militare, ceremonii religioase, conferințe istorice și acțiuni de restaurare a patrimoniului, punând accent pe memoria națională și identitatea românească.

Contestațiile pot fi făcute în termen de trei zile de la vot

Conform legislației electorale, cererile pentru anularea alegerilor din motive de fraudă pot fi formulate în termen de maximum trei zile de la finalizarea votului.

Aceste contestații pot fi depuse de partidele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor din minoritățile naționale reprezentate, sau candidați implicați în alegeri.

Contestația trebuie să conțină motive clare și dovezi și se va adresa Curții Constituționale.

Nicușor Dan a obținut victoria în turul II al alegerilor prezidențiale cu 53,6% din voturi, având un avans de 829.589 voturi în fața lui George Simion, care a acumulat 46,4%.

Recomandari
Show Cookie Preferences