Românii care își ard pașapoartele după alegerile prezidențiale, menționați de o televiziune rusă: „Îndeamnă la revoluție și cer azil politic în Rusia”

După victoria politicianului pro-ucrainean Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din România, mulți cetățeni nemulțumiți de rezultat au început să-și distrugă pașapoartele și să amenințe că își vor schimba cetățenia, informează Lenta, unul dintre cele mai populare portale de știri din Rusia, care citează un reportaj prezentat de televiziunea RT.
Conform RT, românii își distrug pașapoartele, îndeamnă la revoluție și solicită azil politic în Rusia și alte țări, acest comportament fiind raportat prin postări și videoclipuri distribuite pe rețelele sociale.
RT: „Țara se îndreaptă spre exil”
Reportajul realizat de RT și citat de Lenta nu poate fi accesat în țările Uniunii Europene, deoarece televiziunea rusă a fost interzisă în blocul comunitar începând cu 27 februarie, în contextul invaziei din Ucraina, fiind considerată un canal de propagandă al Moscovei. Aceeași interdicție s-a aplicat și agenției de presă Sputnik.
România a adoptat această măsură la o zi după decizia UE. Cei care încearcă să acceseze canalul RT pe Telegram în România primesc un mesaj care indică faptul că „Acest canal nu poate fi afișat deoarece a încălcat legislația locală (România).”
Conform reportajului RT parafrazat de Lenta, românii care și-au distrus actele de identitate afirmă în videoclipuri că, odată cu noul președinte, țara este condamnata la „calea exilului” și îngrijorarea lor cu privire la viitorul național este evidentă, exprimându-și nemulțumirea cu privire la lipsa de soluții pentru a-și salva țara.
Televiziunea rusă menționează comentariile fondatorului aplicației Telegram legate de alegeri
Lenta, un portal de știri din Rusia ce abordează subiecte variate, analizează ”neregulile” invocate de Moscova privind alegerile din România, care au avut loc duminica trecută.
Este citat Pavel Durov, creatorul aplicației ruse de mesagerie Telegram, care susține că unul dintre serviciile de informații ale Franței a exercitat o influență asupra alegerilor din România. El menționează că șeful serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner, i-ar fi solicitat să blocheze canalele conservatoare din România în perioada votului.
„Am refuzat cu fermitate. Telegram nu va bloca canalele politice din România. Nu este corect să intervii în alegeri pentru a combate ingerința electorală”, a declarat Durov.
Jurnaliștii ruși subliniază că serviciul de informații francez a respins acuzațiile aduse de Durov, indicând că acesta a dorit doar să-i reamintească de responsabilitățile sale legate de prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile.
Alegerile din România catalogate „ciudate”
În materialul publicat de Lenta se subliniază că „Rusia consideră ciudățenia alegerilor din România”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că alegerile au fost „cel puțin ciudate”, într-o declarație acordată cotidianului financiar Kommersant.
Peskov a adăugat că, în absența unui favorit, „cel care a câștigat a câștigat”.
„Cunoaștem cazul candidatului cu cele mai mari șanse de câștig, care a fost pur și simplu exclus din cursă fără vreo justificare”, a afirmat Peskov, făcând referire la Călin Georgescu și anularea de către CCR a alegerilor din noiembrie.
Articolul Lenta o citează și pe Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, care a exprimat că „evenimentul politic din România nu poate fi considerat alegeri”.
În plus, Zaharova a adăugat că este imposibil să te implici în astfel de situații, „nu poți decât să intri în belele”, referindu-se la acuzațiile de ingerință a Rusiei în alegerile din România.
„Așadar, nu permiteți nimănui să arunce cu calomnii electorale. Curățați-vă rufele murdare!”, a concluzionat aceasta într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.