Diferențele de reacție între europeni și SUA față de Nicușor Dan / Ambasada americană a subliniat importanța democrației în timpul campaniei

Diferențele de reacție între europeni și SUA față de Nicușor Dan / Ambasada americană a subliniat importanța democrației în timpul campaniei
Marco Rubio la întâlnirea din Biroul Oval dintre Donald Trump, JD Vance și Volodimir Zelenski. sursă foto: hoto Press Service / Bestimage / Profimedia

În ultima perioadă, Statele Unite au criticat România pentru anularea alegerilor din 2024, reamintind importanța democrației și monitorizând scrutinele ce au avut loc în două tururi.

Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale din România, a primit felicitări publice din partea aliaților europeni și a liderilor vecini, precum cancelarul german Friedrich Merz, președintele Franței Emmanuel Macron, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul ungar Viktor Orban, însă nu și din partea Statelor Unite.

Reacțiile oficiale din partea Washingtonului la ultimele alegeri prezidențiale din România au variat în ultimii ani.

În 2019, Klaus Iohannis a fost felicitat de secretarul de stat Mike Pompeo, în ziua de luni de după alegeri, la doar 24 de ore după închiderea urnelor, printr-un mesaj pe rețeaua socială X.

Cu un deceniu în urmă, Iohannis a primit felicitări din partea SUA printr-un comunicat al Ambasadei de la București, în vinerea de după alegeri, la aproximativ cinci zile după finalizarea votului.

Într-un mesaj, ambasada a declarat: „Guvernul SUA îl felicită pe președintele ales Klaus Iohannis pentru alegerea sa, precum și pe românii care s-au mobilizat în număr mare la vot, atât în țară, cât și în străinătate, demonstrând un exemplu de participare civică.”

Cel mai recent mesaj din partea ambasadei SUA la București pe tema alegerilor a fost emis pe 18 mai.

„Echipele Ambasadei SUA au vizitat diverse secții de votare pentru a supraveghea al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Alegerile corecte și libere sunt esențiale pentru o democrație solidă”, a transmis aceasta.

În prima rundă de vot, alegerile din România au fost monitorizate de o delegație americană condusă de vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri, James E. Trainor.

Declarațiile Ambasadei SUA

Pe parcursul campaniei, ambasada americană a emis mai multe comunicări cu privire la democrație, reflectând îngrijorările administrației Trump față de anularea alegerilor din România, expresie de nemulțumire din partea vicepreședintelui JD Vance.

Într-o postare din 29 aprilie, cu câteva zile înainte de prima rundă de vot, ambasada a citat-o pe JD Vance.

„Un mandat democratic nu poate fi obținut prin cenzurarea adversarilor sau prin ignorarea opiniei alegătorilor, mai ales când se discută despre aspecte fundamentale precum cine are dreptul de a face parte din societate”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a ambasadei, fără referințe directe la România.

Postarea a fost însoțită de o imagine ce conținea un citat din JD Vance: „Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea poporului contează.”

Pe 1 mai, ambasada SUA a distribuit un nou mesaj al vicepreședintelui JD Vance pe rețeaua de socializare, în care acesta subliniază dreptul la opinie al fiecărui cetățean.

„A crede în democrație înseamnă a recunoaște că fiecare cetățean are dreptul să aibă o opinie. Nu ar trebui să ne temem de poporul nostru, chiar și atunci când opiniile lor contravin celor ale conducerii”, a afirmat vicepreședintele american, citat de ambasada din România.

Marți, ambasada SUA a anunțat formal retragerea ambasadoarei Kathleen Kavalec, care va fi înlocuită temporar de Michael Dickerson, adjunctul șefului misiunii, diplomat experimentat cu o carieră în misiuni la Baku, Tbilisi, Vilnius, Budapesta și Moscova.

Criticile administrației Trump față de România

JD Vance a criticat România în cadrul unui discurs de la Conferința de Securitate de la Munchen, pe 14 februarie, afirmând că țara a „anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale bazându-se pe suspiciuni neîntemeiate ale unei agenții de informații și pe presiuni considerabile din partea vecinilor continentali.”

„De ani de zile, se afirmă că tot ce finanțăm și susținem este în numele valorilor noastre democratice comune. Totul, de la politica noastră față de Ucraina până la combaterea cenzurii digitale, este prezentat ca o apărare a democrației. Însă când vedem instanțe europene care contravin alegerilor și oficiali de rang înalt amenințând cu anularea altora, trebuie să ne întrebăm dacă ne menținem un standard adecvat”, a continuat vicepreședintele Vance.

Vance a continuat să critice autoritățile române și în februarie, la conferința conservatorilor americani CPAC, având reproșuri similar direcționate către Germania și România.

Oficialul american a accentuat valoarea „valorilor comune” în viziunea administrației Trump, reproșând din nou autorităților române pentru anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Bloomberg a raportat înainte de alegeri că, de când vicepreședintele JD Vance a atacat România, oficialii de la București au încercat să recâștige sprijinul Casei Albe.

Totuși, interiorul administrației americane „rămâne imprevizibil”, conform Bloomberg, întrucât nici Trump, nici vicepreședintele său nu au comentat recent cu privire la alegerile românești.

Bloomberg l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, care a afirmat că administrația SUA „monitorizează îndeaproape situația” și „manifestă profundă îngrijorare” față de evenimentele ce au dus la anularea primului tur de scrutin prezidențial din noiembrie.

„Vrem să ne asigurăm că astfel de anulări nu se vor repeta”, a declarat Hughes, conform Bloomberg.

Anularea alegerilor din noiembrie în România, un factor în excluderea din Visa Waiver

Îngrijorările SUA legate de anularea alegerilor din noiembrie au fost ilustrate și de o notă internă a Consiliului de Securitate Națională, obținută de publicația Politico, care a menționat că acest subiect a influențat decizia de excludere a României din programul Visa Waiver.

Memorandumul care sumariza concluziile întâlnirii comisiei de coordonare a politicilor NSC din 14 martie a evidențiat unele disensiuni interne pe acest subiect, conform Politico.

Ambasada SUA la București a declarat că „eliminarea statutului României ar putea afecta negativ imaginea SUA”, conform documentului.

Cu toate acestea, comisia, sub conducerea directorului senior al NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a subliniat importanța asigurării că România „susține procesul democratic” și organizează alegeri libere și corecte.

„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și vize este crucială pentru securitatea națională”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru NSD (National Security Daily – newsletter-ul Politico).

„Există criterii stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, iar nu era clar dacă România le respecta în realitate atunci când administrația Biden a accelerat procesul în ultimele sale zile. De asemenea, ne preocupă acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv abordările legale care ciblează anumite puncte de vedere.”

Recomandari
Show Cookie Preferences