Controale la importatorii auto. Investigare a unei înțelegeri potențial dăunătoare pentru clienți.

Consiliul Concurenței a anunțat marți demararea unor inspecții neplanificate la sediile a șase importatori auto, în urma unor investigații efectuate din oficiu. Autoritatea suspectează că anumite clauze contractuale ar putea împiedica proprietarii de vehicule să efectueze lucrări de îngrijire sau reparații care nu sunt acoperite de garanție, decât prin rețeaua autorizată a importatorilor sau cu piese originale, riscând astfel anularea garanției.
Conform Autorității de concurență, există indicii că au avut loc înțelegeri între cei șase importatori auto și rețeaua lor de dealeri și service-uri autorizate. Aceste înțelegeri ar putea limita accesul concurenților (unități de reparații auto externe sau distribuitori de piese de schimb de calitate echivalentă) la clienți, pe piețele respective.
Astfel, Consiliul Concurenței are motive să creadă că anumite clauze contractuale ar forța proprietarii să efectueze lucrări de întreținere și reparații neacoperite de garanție doar în rețeaua autorizată a importatorilor, exploatând piese de schimb originale, sub riscul pierderii garanției autovehiculului.
„Garanția unui vehicul nu ar trebui să fie contingentată de efectuarea de lucrări care nu sunt incluse în garanție și care sunt plătite de proprietar doar în rețelele autorizate sau cu piese specifice. O astfel de comportament este dăunător pentru concurență și afectează clienții”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Autoritatea de concurență a realizat inspecții neavizate la sediile a șase importatori auto activi pe piața românească: BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL.
Importatorii verificați oferă spre vânzare mărci precum Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo, care însumează aproximativ 70% din parcul auto din România.
Aceste inspecții neplanificate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt motivate de nevoia de a colecta informații și documente esențiale pentru clarificarea posibilelor practici anticoncurențiale. Realizarea acestora nu implică o antepronunțare asupra vinovăției companiilor implicate.
În eventualitatea că Consiliul Concurenței va stabili că regulile de concurență au fost încălcate, companiile implicate ar putea primi amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, firmele ce colaborează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot beneficia de imunitate la amendă sau reduceri semnificative ale amenzilor.
Sursa foto: Dreamstime.com