Amenințările lui Putin și microplasticele pun în pericol supraviețuirea albinelor în România

Cercetătorii avertizează că, pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a albinelor, este necesar să se țină cont de consecințele conflictelor, inclusiv de invazia din Ucraina, ordin dat de președintele Vladimir Putin.
Războaiele din lume determină fermierii să abuzeze de terenurile agricole și să reducă diversitatea culturilor, afectând astfel hrana disponibilă pentru polenizatorii sălbatici. Acestă concluzie provine dintr-un raport recent publicat de grupul de advocacy „Bee: wild” și Universitatea din Reading, în ziua în care se celebrează Ziua Mondială a Albinelor.
Poluarea cu metale grele, o consecință frecventă a conflictelor armate, constituie, de asemenea, o amenințare emergentă pentru albine.
„Polenizatorii joacă un rol esențial în sistemele agricole, contribuind la securitatea alimentară și la reziliența climatică. Protejarea acestora este echivalentă cu protejarea noastră”, a afirmat Simon Potts, profesor la Universitatea din Reading și autor principal al cercetării.
Studiul a identificat și alte amenințări grave pentru albine, cum ar fi microplasticele, poluarea aerului și poluarea luminoasă, precum și utilizarea pesticidelor.
De asemenea, raportul semnalează că unele măsuri menite să abordeze schimbările climatice pot avea efecte negative asupra polenizatorilor. În acest context, cercetătorii subliniază obiectivul Comisiei Europene de a planta 3 miliarde de copaci până în 2030, o acțiune care ar putea diminua biodiversitatea.
Agricultura desfășurată în medii controlate și extracția mineralelor necesare producției de baterii amenință, de asemenea, habitatele polenizatorilor sălbatici.
Raportul solicită autorităților să întărească reglementările privind poluarea și să limiteze utilizarea pesticidelor. Deși Uniunea Europeană interzice pesticide periculoase pentru polenizatori, România a încălcat aceste reglementări, inclusiv în luna ianuarie, ceea ce evidențiază deficiențele în aplicarea legilor.
Se propune, de asemenea, ca organizațiile internaționale și blocurile economice, inclusiv Uniunea Europeană, să colaboreze pentru a dezvolta politici globale de protecție a polenizatorilor, întâmpinând pozitiv adoptarea Regulamentului european privind refacerea naturii în iunie 2024, considerată o realizare notabilă.
Albine, imagine ilustrativă / SURSA FOTO: © Agnieszka Mac Uchman | Dreamstime.com