Fiul lui Ion Rațiu afirmă că „rușii nu vor renunța și nu vor dispărea” / Îi încurajează pe români să se implice în apărarea democrației

Fiul lui Ion Rațiu afirmă că „rușii nu vor renunța și nu vor dispărea” / Îi încurajează pe români să se implice în apărarea democrației
Nicolae Ratiu. Foto: Inquam Photos/Raul Stef

Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, a declarat într-un mesaj video că „Nicușor Dan este un președinte demn” și susține valori asemănătoare cu cele ale tatălui său.

În mesajul său, Nicolae Rațiu subliniază că George Simion reprezintă în continuare o amenințare, având capacitatea de a duce la destabilizarea României, conform voinței lui Putin. El menționează că aceste rezultatele sunt „în amintirea tatălui său”.

„Astăzi am vizitat mormântul tatălui meu, Ion Rațiu, în cimitirul de familie din Turda, pentru a-i mulțumi în numele vostru, al tuturor, pentru sprijinul acordat în timpul alegerilor. Nicușor Dan este un președinte demn, care susține valori asemănătoare cu cele ale lui Ion Rațiu. Îi urez mult succes. Bătălia este încă departe de a se fi încheiat. Rușii nu vor renunța și nu vor dispărea. În Simion au un reprezentant care va duce neobosit voința lui Putin pentru a destabiliza România, atâta timp cât îi va fi permis. Națiunea trebuie să se apere împotriva acestui lucru cu orice preț. Ați fost avertizați”, a transmis Nicolae Rațiu în clipul postat pe pagina Centrului pentru Democrație din Turda.

„Domnul cu papion”

În perioada de tranziție post-comunistă a României, pe 20 mai 1990, românii au avut de ales între candidații Radu Câmpeanu, Ion Iliescu și Ion Rațiu. Au fost primele alegeri libere după 45 de ani de regim comunist.

Ion Iliescu a fost ales cu 85,07%, eveniment care a fost numit „Duminica Orbului”. El era perceput ca cel care putea aduce o tranziție echilibrată spre democrație, deși provenea din rândul comuniștilor. Iliescu a avut control asupra presei, oferind acces limitat celorlalți candidați. Acesta beneficia de suport din partea populației rurale și a clasei muncitoare.

Radu Câmpeanu s-a clasat pe locul al doilea, acumulând 10,64%. Acesta era un liberal clasic, închis pentru activitatea sa anticomunistă, care a trăit în Franța timp de peste 30 de ani după ce a fost eliberat din închisoare. Deși avea un discurs liberal, el părea mai puțin familiar pentru alegători comparativ cu Iliescu.

Ion Rațiu, cunoscut ca „domnul cu papion”, nu a fost înțeles pe deplin la vremea respectivă. A devenit un simbol al democrației prin activitatea sa de la Centrul de la Turda și prin citatele lăsate în urma sa, având o frază celebră: „Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine”, care a rămas un apel la apărarea drepturilor comunităților.

Rațiu a studiat Dreptul la Cluj și a urmat cursuri de Științe Politice și Economie la Cambridge în exilul său din Marea Britanie.

După 40 de ani de trai în Regatul Unit, Ion Rațiu a decis să se întoarcă și să candideze, fiind perceput de mulți ca un personaj prea occidental și sofisticat pentru o societate care se confrunta cu sărăcia și izolarea.

Alegerile din 1990 au reflectat societatea românească a acelui timp: debusolată, temătoare, dar având speranța că lucrurile se vor îmbunătăți. Aceasta a fost începutul unei democrații fragile, marcată de pași mici și ezitări.

Recomandari
Show Cookie Preferences