Detalii din ședința PSD în care Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia / Cine va prelua conducerea partidului și ce divergențe au avut liderii

Liderii social-democrați s-au reunit luni seara, la Vila Lac din Capitală, pentru o discuție în care Marcel Ciolacu a comunicat că va demisiona din funcția de președinte al partidului. Funcția sa va fi preluată de unul dintre prim-vicepreședinți, conform surselor din partid care au fost prezente la întâlnire.
La începutul ședinței de la Vila Lac, Marcel Ciolacu și-a informat colegii despre intenția sa de a demisiona. Ulterior, mai mulți participanți au discutat despre strategia partidului, punând în balanță atât opțiunea de a intra la guvernare, cât și cea de a rămâne în opoziție, dar totodată susținând inițiativele viitorului Guvern.
Părțile implicate au opinii împărțite, dar sursele confirmă că majoritatea celor prezenți susțin rămânerea în opoziție, oferind însă suport din Parlament pentru reformele ce urmează a fi propuse.
Referitor la conducerea PSD, unii membri consideră că întreaga echipă de conducere ar trebui să se retragă, în timp ce alții consideră că doar demisia lui Ciolacu ar fi suficientă.
Președinte interimar: Sorin Grindeanu sau Daniel Băluță?
În cadrul ședinței, s-a discutat și despre numirea unui lider interimar până în toamnă, când va avea loc congresul pentru alegerea unui președinte cu responsabilități complete.
S-au evaluat două scenarii pentru preluarea conducerii: conform statutului, aceasta va fi înmânată unuia dintre prim-vicepreședinți. Numele menționate sunt Sorin Grindeanu sau Daniel Băluță, dar cel mai probabil va fi Băluță, având în vedere că el este candidatul la Primăria Capitalei, conform unei surse.
De asemenea, a fost discutată posibilitatea ca un alt lider, din afara conducerii actuale, să fie ales. Printre numele vehiculate s-a aflat și cel al lui Bogdan Ivan.
Gabriela Firea, nemulțumită de „întâlnirea de dinaintea întâlnirii”
O altă atitudine notabilă în discuții s-a referit la direcția strategică a partidului. Unii participanți au sugerat o orientare suveranistă, pentru a recâștiga susținerea electoratului care a migrat spre AUR.
De asemenea, s-au înregistrat și tensiuni între lideri, căci unii au avut o întâlnire separată mai devreme la Vila Lac, iar ceilalți membri au fost convocați doar la ora 18:00. Gabriela Firea, acum eurodeputată, a exprimat nemulțumiri față de această organizare, întrebând de ce a avut loc o întâlnire separată și dacă au fost deja luate decizii fără consultarea tuturor.
Următoarea întâlnire, una extinsă a Consiliului Politic Național, va avea loc marți la ora 13:00. Atunci se va confirma demisia lui Marcel Ciolacu și se va stabili cine va ocupa funcția de președinte interimar, precum și echipa responsabilă de negocierile pentru formarea unei viitoare coaliții. Există lideri care afirmă că, deși e posibil să nu intre la guvernare, ar trebui să participe la negocieri.