Partidul de centru-dreapta câștigă alegerile parlamentare din Portugalia, fără a obține o majoritate, ceea ce preconizează o nouă perioadă de instabilitate politică

Alianța Democratică (AD), aflată la guvernare în Portugalia, s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare anticipate de duminică, însă nu a reușit să dobândească o majoritate absolută, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. Această situație sugerează o continuare a instabilității politice în țară, conform raportului Reuters.
Sondajele la ieșirea de la urne, publicate de principalele canale de televiziune – SIC, RTP și TVI – indică faptul că Alianța Democratică condusă de premierul Luis Montenegro a obținut între 29% și 35,1% din voturi, ceea ce reprezintă cea mai bună performanță de până acum, dar insuficientă pentru a asigura majoritatea parlamentară, similar cu rezultatele de la alegerile din martie 2024.
Conform sondajelor, adversarul principal, Partidul Socialist (PS) de centru-stânga, a reușit să obțină între 19,4% și 26% din voturi, aproape egal cu procentajul obținut de partidu de extremă-dreapta Chega, care a crescut, având o cotă între 19,5% și 25,5%. Premierul Montenegro a exclus orice posibilitate de a forma o alianță cu Chega.
Alegerile din Portugalia, care au fost cel de-al treilea scrutin în ultimii trei ani, au fost organizate după un an de guvernare minoritară, după ce premierul Luis Montenegro nu a reușit să obțină votul de încredere al parlamentului în martie, în contextul în care opoziția a pus la îndoială integritatea sa legată de afacerile firmei de consultanță a familiei.
Montenegro a respins orice acuzație de infracțiune, iar majoritatea sondajelor de opinie sugerează că alegătorii au ignorat criticile venite din partea opoziției.
Scrutinul a fost influențat și de probleme precum locuințele și imigrația, într-un context de deceniu complex, marcat de guverne instabile. Singurul executiv care a avut o majoritate parlamentară s-a prăbușit anul trecut, la mijlocul mandatului.
În căutarea unei soluții
Politologul Antonio Costa Pinto a declarat pentru Reuters că noul parlament va fi probabil similar cu precedentul și că este dificil de estimat durata mandatului noului guvern, având în vedere că acest lucru va depinde de variabile precum situația internațională și capacitatea AD de a colabora cu alte partide.
„Singura incertitudine este dacă AD va forma un nou guvern minoritar sau va colabora după alegeri cu Inițiativa Liberală (IL), deși o astfel de colaborare nu garantează o majoritate absolută”, a specificat el, referindu-se la partidul pro-business.
IL, văzut de unii analiști ca un aliat potențial pentru AD, ar fi obținut probabil între 4% și 8% din voturi, ceea ce ar putea permite unei eventuale alianțe să atingă o majoritate de 116 în parlamentul de 230 de locuri, dar doar în cazul în care ambele partide obțin rezultate favorabile.
Portugalia a depășit multe dintre celelalte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea economică, a înregistrat excedente bugetare și a redus datoriile atât sub guvernele de centru-stânga, cât și sub cele de centru-dreapta.
Cu toate acestea, o instabilitate politică suplimentară ar putea întârzia demararea unor proiecte importante, cum ar fi exploatarea litiului în nord și ar putea compromite privatizarea, atât de așteptată, a companiei aeriene TAP.