INTERVIU Nicolae Rațiu: „Cred că, din multe dintre ideile lui Simion, economia ar suferi grav. Va izola România de țările Europei”

INTERVIU Nicolae Rațiu: „Cred că, din multe dintre ideile lui Simion, economia ar suferi grav. Va izola România de țările Europei”
Nicolae Rațiu. Foto: Agerpres Foto

Nicolae Rațiu, fiul renumitului politician și diplomat Ion Rațiu, își exprimă opiniile într-un interviu ce reînvie amintiri din alegerile prezidențiale din 1990 și 1996. Aceste momente au reprezentat etape critice pentru România, când opțiunea trebuia să fie fie către Occident, fie îndepărtarea spre Rusia.

Nicolae Rațiu: Este periculos pentru democrație să avem dezbateri cu un candidat absent. Acest comportament este dăunător și provine de la George Simion, care subminează democrația prin refuzul de a participa la aceste dezbateri.

În cadrul dezbaterii prezidențiale, George Simion a făcut referire la cuvintele tatălui meu. Regret că a citat greșit, afirmând că «Voi lupta pentru a-ți apăra dreptul de a nu fi de acord cu faptul că am o opinie diferită față de a ta», când de fapt citatul corect este «Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine».

Un alt aspect care m-a incomodat este afirmația lui Simion referitoare la Georgescu, pe care l-a descris ca «cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut niciodată». Este o absurditate; acea expresie a fost folosită timp de mulți ani pentru tatăl meu, după moartea lui.

„Nicușor Dan a dovedit deja ce poate realiza”

– Cum evaluați viitorul României cu Nicușor Dan la conducere? Dar cu George Simion?– Consider că George Simion este o persoană care, conform informațiilor de care dispun, este lipsită de scrupule și nu acționează cu onestitate. Îngrijorările mele sunt că va aduce haos și va izola România de Europa.

Din punctul meu de vedere, multe dintre ideile lui Simion ar aduce daune grave economiei. România a atras, până în prezent, peste 100 de miliarde de euro, care reprezintă o investiție reală în țară.

Nicio astfel de sumă nu ar proveni din partea Rusiei. Istoria ne arată că, după al Doilea Război Mondial, când România era sub ocupație sovietică, resursele țării au fost exploatate. O apropiere de Rusia sub conducerea lui Simion ar însemna o repetare a acestor erori.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a demonstrat deja capacitatea de a gestiona Bucureștiul. La preluarea primăriei, orașul se afla într-o situație financiară critică, dar el a reușit să echilibreze bugetul și să obțină resurse externe pentru investiții.

Dacă a reușit să stabilizeze un oraș de 3 milioane de locuitori, același lucru ar putea fi realizat la nivel național cu sprijinul Uniunii Europene. Există resurse considerabile disponibile, inclusiv din PNRR, care trebuie accesate.

Nicușor Dan prezintă o viziune clară pentru investiții în domenii esențiale și va colabora cu partenerii din Europa, opunându-se viziunii izolate propuse de George Simion.

– Ce mesaj aveți pentru alegătorii indeciși sau pentru cei care nu participă la vot, având în vedere că diferența de procente dintre candidați este atât de mică?– Cred că este esențial ca cetățenii să își exprime votul. De asemenea, consider important ca ei să se informeze din surse credibile, nu doar de pe rețelele sociale.

„Salut sfârșitul corectitudinii politice radicale”

– Credeți că era corectitudinii politice s-a încheiat?– Sper că da, mai ales în privința extremelor. Corectitudinea politică radicală nu trebuie să suprime diversitatea de opinii și libertatea de exprimare.

Consider că aceste restricții au afectat umorul, iar multe glume, considerate incorecte politic, erau foarte amuzante. Acum, comentariile sunt atacate, iar cei care își exprimă opiniile pot fi excluși.

Susțin libertatea de exprimare, dar cred că trebuie să existe un anumit autocontrol când vine vorba de ceea ce spunem.

Răscruce de drumuri pentru România

– Oamenii se pregătesc să voteze, similar cu alegerile din 20 mai 1990, și alegerea va influența viitorul României pentru anii ce vin. Vedeți asemănări între acele vremuri și prezent?– Atunci, România se afla la o răscruce: să continue cu trecutul comunist sau să se indrepte spre democrație și economie de piață. Această alegere era crucială.

Cred că, într-o oarecare măsură, ne aflăm din nou la o răscruce de drumuri, având două direcții. O opțiune este continuarea pe calea europeană, respectând valorile democratice și rămânând alături de NATO, iar cealaltă este o întoarcere spre orientări mai apropiate de Rusia.

După cum se știe, Iliescu a susținut democrația, dar transformările sale erau superficiale, deși venea dintr-o istorie îndelungată de credințe democratice.

România a stagnat sub conducerea lui Iliescu timp de șase ani, iar o alegere similară, astăzi, ar putea avea aceleași consecințe.

Astăzi, avem o opțiune clară: între democrația europeană și o întoarcere la modele de leadership mai apropiate de Rusia.

– Ce este vital să reținem după duminica aceasta?– Indiferent de rezultat, România va rămâne o țară frumoasă. Politic, însă, putem ajunge într-o perioadă sumbră sau, dimpotrivă, într-una optimistă.

Recomandari
Show Cookie Preferences