Alegeri prezidențiale 2025: Informații esențiale pentru votul din al doilea tur

Alegeri prezidențiale 2025: Informații esențiale pentru votul din al doilea tur
Secție de votare în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. Foto: Inquam Photos / Codrin Unici

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025 se va desfășura pe 18 mai, când românii își vor exprima votul. Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică de la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Cei aflați în străinătate și cei în vacanțe pot vota de vineri până duminică.

În urma votului de duminică, România va avea un nou președinte, fie George Simion (AUR, susținut și de POT), fie Nicușor Dan (independent, susținut de mai multe partide).

Președintele are un mandat de cinci ani care implică atribuții importante, precum numirea prim-ministrului (care trebuie să obțină o majoritate în Parlament), reprezentarea României în afaceri externe și conducerea ședințelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2025, turul II

În ziua de 18 mai, secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00, având același program ca și în turul 1, din 4 mai.

Alegătorii care se află la sediile secțiilor de votare la ora 21:00, precum și cei care sunt în așteptare, vor putea vota până la ora 23:59, conform reglementărilor AEP.

Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota:

  • vineri, 16 mai, și sâmbătă, 17 mai – secțiile de votare din străinătate vor fi deschise de la ora locală 7:00 până la 21:00;
  • duminică, 18 mai – votul va începe la ora locală 7:00 și se va încheia la ora 21:00, ora României.

Numărul românilor cu drept de vot la al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025

Aproximativ 18 milioane de români (17.988.218 cetățeni) sunt înscriși pe listele electorale permanente și pot vota duminică. Dintre aceștia, 1.016.327 sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate, conform AEP.

Alegătorii se împart în funcție de vârstă:

Drept de vot au cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Persoanele declarate incapabile din motive mintale, cele aflate sub interdicție, precum și cele condamnate la pierderea drepturilor electorale nu pot vota.

Pe 18 mai, vor fi deschise 18.979 de secții de votare în România, conform AEP, dintre care 1.289 se află în Capitală.

În plus, pentru votanții români din diaspora, 965 de secții de votare sunt organizate pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025.

Cum poți verifica la ce secție de votare ești arondat la alegerile prezidențiale 2025

Românii pot vota la alegerile prezidențiale 2025 în următoarele condiții:

  • persoanele care se află în unitatea administrativ-teritorială unde au domiciliul sau reședința pot vota doar la secția arondată străzii sau localității respective;
  • persoanele aflate în alte unități administrativ-teritoriale pot vota la orice secție de votare din țară, pe listele suplimentare;
  • persoanele din străinătate pot vota la orice secție organizată acolo;
  • persoanele care dețin funcții în birourile electorale pot vota la secția unde activează;
  • persoanele cu mobilitate redusă pot vota la orice secție care le asigură accesul.

Pentru a afla care este secția de votare unde sunt arondați, cetățenii pot accesa registrulelectoral.ro. După introducerea informațiilor personale, alegătorii vor obține detalii despre secția la care sunt desemnați și adresa acesteia. De asemenea, pot vota pe listele suplimentare ale oricărei alte secții.

Recomandari
Show Cookie Preferences