Noul Papă propune derularea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina, în urma eșecului discuțiilor din Turcia. „Ne întoarcem la început”

Noul Papă propune derularea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina, în urma eșecului discuțiilor din Turcia. „Ne întoarcem la început”
Papa Leon al XIV-lea. Credit foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Papa Leon al XIV-lea își exprimă dorința de a organiza la Vatican negocieri de pace între Rusia și Ucraina, după ce discuțiile de vineri, 16 mai, din Istanbul, au avut puține rezultate, în afară de un acord pentru un schimb de prizonieri.

Această inițiativă apare pe fondul absenței președintelui rus, Vladimir Putin, de la discuțiile din Turcia, negocieri pe care le-a propus personal, conform surselor de presă.

„Este o tragedie, deoarece aveam speranțe că acest proces, poate lent, va conduce la o soluție pașnică în conflict. În schimb, ne aflăm din nou de unde am început”, a afirmat cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, într-un eveniment desfășurat la Roma.

Agenția de știri Ansa a menționat că Parolin a confirmat intenția Papei de a oferi Vaticanul pentru o întâlnire directă între Rusia și Ucraina.

Papa Leon al XIV-lea, care a fost ales recent, a declarat că rezolvarea conflictului din Ucraina va fi o prioritate a pontificatului său.

Duminică, Suveranul Pontif a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind „suferința poporului ucrainean, atât de mult prețuit”, în prima sa binecuvântare duminicală din Piața Sfântul Petru.

Miercuri, în cadrul unei audiențe cu reprezentanții Bisericilor Orientale, Papa a lansat un apel către liderii celor două națiuni implicate în conflict: „Sfântul Scaun este întotdeauna pregătit să-i reunească pe cei aflate în dispută… Să ne întâlnim, să discutăm, să negociem”, a spus Leon al XIV-lea. „Cei care conturează istoria sunt făuritorii păcii.”

În prima sa postare pe platforma X, joi, Papa a reafirmat apelul său pentru încetarea războiului: „Îmi doresc ca această dorință de pace să răsune în inimile voastre, în familiile voastre și în rândul tuturor oamenilor, indiferent de națiune, la nivel mondial.”

Predecesorul său, Papa Francisc, a trimis emisari atât în Ucraina, cât și în Rusia, facilitând reunirea copiilor ucraineni cu familiile lor și schimburi de prizonieri de război. În ciuda susținerii publice a cauzei ucrainene, Papa Francisc a sugerat că extinderea NATO a jucat un rol în escaladarea conflictului.

Cardinalul Parolin a menționat că Vaticanul explorează opțiunea unei întâlniri între Papa Leon și vicepreședintele american JD Vance, cu ocazia inaugurării oficiale a pontificatului, programată pentru duminică. Precedentul său cont de social media a criticat administrația Trump, inclusiv pe Vance, pentru politicile restrictive în materie de imigrație.

Întrebat despre o potențială întâlnire între Papa și Vance, Parolin a apreciat că este posibil, dar că „există multe delegații, iar timpul este limitat, astfel că întâlnirile vor avea loc doar dacă este posibil. Protocolul se ocupă de aceste aspecte.”

Kievul și liderii europeni acuză Moscova de aducerea unor cereri „inacceptabile” la Istanbul

O sursă din administrația prezidențială ucraineană a declarat pentru The Kyiv Independent că delegația rusă a solicitat o retragere a Ucrainei din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, acestea fiind declarate anexate de Kremlin în 2022, deși nu sunt controlate complet.

Volodimir Zelenski a confirmat că „Ucraina este deschisă să facă pașii necesari pentru o pace reală și este esențial ca comunitatea internațională să adopte o poziție fermă.”

„Dacă rușii continuă să refuze o încetare totală și necondiționată a focului și a violenței, vor fi impuse sancțiuni suplimentare. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue până când aceasta este pregătită să pună capăt conflictului”, a mai afirmat președintele ucrainean.

Premierul britanic Keir Starmer a subliniat că poziția Rusiei în negocieri este, în mod evident, inacceptabilă, subliniind că acest lucru nu este o noutate.

„Recent am avut o întâlnire cu președintele Zelenski și un apel telefonic cu președintele Trump pentru a discuta despre evoluțiile negocierilor de astăzi”, a declarat prim-ministrul britanic, conform Sky News.

„Așadar, ca urmare a acelei întâlniri cu președintele Zelenski și a discuției cu președintele Trump, ne coordonăm acum răspunsurile și vom continua să facem acest lucru”, a conchis Starmer.

Recomandari
Show Cookie Preferences