REPORTAJ la Chișinău: „Îndepărtăm mitul că basarabenii sunt doar oportuniști, care au obținut cetățenia română pentru a călători în Europa”

REPORTAJ la Chișinău: „Îndepărtăm mitul că basarabenii sunt doar oportuniști, care au obținut cetățenia română pentru a călători în Europa”
Turul II al alegerilor prezidențiale, Republica Moldova, 16 mai 2025. Foto: Oxana Bodnar / Hotnews

Corespondentul nostru în Republica Moldova a discutat, la fața locului, cu alegătorii care au intensificat semnificativ prezența la vot comparativ cu turul 1. Ce îi determină?

La Chișinău, temperatura este de 16 grade și plouă ușor. Sau, mai suav, dacă ne imaginăm stilul celor de aici, din stânga Prutului.

Totuși, putem observa o mobilizare fără precedent în cadrul alegerilor prezidențiale din România. Vineri, 16 mai, până la ora 16:00, aproape 20.000 de alegători din stânga Prutului au votat, față de 8.000 în perioada similară acum trei săptămâni.

Aceasta reprezintă o creștere de 150%. Așadar, statistica, aceeași pe ambele maluri ale Prutului, ilustrează o multiplicare de 2,5 ori a votului.

La mai multe secții din Chișinău, pe parcursul zilei de vineri, nu s-au format cozi mari, dar alegătorii au continuat să sosească. Unii dintre ei par vizibil grăbiți, venind la secție „într-o fereastră” a programului de lucru.

“Decizia mea de a vota a fost deja luată cu mult înainte, iar votul meu este unul conștient și asumat, fără influențe externe. Nu am avut nicio ezitare în a alege cu cine să votez,” a declarat George, un alegător din Chișinău, care a votat la secția din clădirea Bibliotecii Naționale.

„Diferența dintre calmul unuia și agresivitatea altuia a fost semnificativă”

“Am votat pentru un parcurs european și sigur, iar decizia a fost inevitabilă, deoarece nu mă doream un izolationist la putere. Opinia mea despre candidatul votat nu a fost influențată de altcineva, știam de mult pentru cine voi vota. Contracandidatul m-a determinat să nu-l aleg,” a spus Camelia.

“Am ales pentru competență, decență și pentru că există o alternativă palpabilă la zgomotul și populismul care au invadat scena publică. În ultimele două săptămâni de campanie, am fost întărit în alegerea mea. Diferența calmului unuia și agresivității altuia a fost evidentă,” a adăugat alegătorul Artur.

“Am votat pentru o Românie prosperă, pentru legături mai strânse cu Republica Moldova și pentru un viitor european comun. România ne-a sprijinit întotdeauna și vreau ca această colaborare să continue și să crească. Ultimele două săptămâni de campanie nu m-au influențat foarte mult, pentru că eram decisă încă din primul tur,” a declarat Angela.

“Voi susține candidatul pe care îl consider cel mai corect și cu cele mai bune proiecte pentru România și Moldova. Cred că oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța votului și doresc să susțină un viitor european și stabil pentru ambele țări,” a adăugat ea.

“Am votat pentru direcția europeană a României, pentru o societate în care valorile democratice, educația și competența sunt priorități. Cred că avem nevoie de un președinte care să gândească strategic și care să se dedice interesului public, nu intereselor personale sau de partid,” a comentat Ana, o locuitoare din Chișinău, care deține cetățenia română de 15 ani.

„Suspicii de fraudă sau corupție electorală”

Un alt votant, Ion, exprimă suspiciuni cu privire la mobilizarea crescută a alegătorilor.

“Dorim o Europă a națiunilor, nu o „națiune europeană” modelată după stilul sovietic. Cerem o Românie suverană, nu una subordonată altor interese. Vrem pace, nu război. (…) Guvernarea de la Chișinău a mobilizat toate resursele disponibile, deoarece rezultatul alegerilor prezidențiale din România poate influența perpetuarea acesteia. Oamenii au fost incitați împotriva unuia dintre candidați, ceea ce arată disperarea sistemului de pe ambele maluri ale Prutului,” a afirmat Ion.

“Ar trebui să ne uităm dacă numărul celor care votează va depăși 100.000, ceea ce ar marca o prezență record, deoarece aceasta ar putea genera suspiciuni fundamentate de fraudă sau corupție electorală. La turul anterior s-au înregistrat 90.000 de votanți în Republica Moldova.”

„O dorință reală de implicare”

“Cred că de data aceasta românii din Republica Moldova vor stabili un nou record de participare. Este un aspect pozitiv, deoarece ne face vocea auzită și demontează mitul că basarabenii sunt doar oportuniști care au obținut cetățenia pentru călătorii în Europa. Suntem numeroși și avem o voce puternică,” a remarcat George.

“Mobilizarea alegătorilor din Republica Moldova reflectă o dorință autentică de a se implica și constitue un semnal clar că nu sunt indiferenți față de ceea ce se întâmplă în România. Mulți au trăit efectele populismului și manipulării și sunt cei mai în măsură să ofere un vot într-o direcție corectă,” a adăugat Artur.

În total, în Republica Moldova au fost amenajate 64 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din România.

Recomandari
Show Cookie Preferences