VIDEOREPORTAJ Alegerile prezidenţiale la Crevedia, locul exploziei devastatoare de acum doi ani

VIDEOREPORTAJ Alegerile prezidenţiale la Crevedia, locul exploziei devastatoare de acum doi ani
Foto: Adi Iacob / Hotnews

6 vieți pierdute, 58 de răniți și o stație GPL fără acte legale, așa s-a făcut cunoscută comuna cu 9.000 de locuitori. După această tragedie, lucrurile par să fi revenit la normal, iar acum, în Dâmbovița, localnicii așteaptă alegerile. Sau poate că nu.

„Ei discută în politica lor, în limbajul lor, iar oamenii obișnuiți nu înțeleg nimic, mamă”, ne povestește o femeie la staţia de autobuz din centrul comunei Crevedia. Discursurile celor care le cer votul în această duminică au ocolit-o în această campanie prezidenţială.

„Am avut încredere în ei până acum, am crezut că ne vor ajuta, dar ce au făcut? Ne-au vândut țara”, afirmă un bărbat, în faţa unui automat pentru reciclarea PET-urilor. Vorbește despre națiune și despre dezamăgire: de mulți ani trăiește într-o casă părăsită, fără electricitate și apă potabilă. Este singur și nu știe cui să ceară ajutor.

„Nici nu ştim ce să credem”

După devastatoarea tragedie din 2023, când o explozie la stația GPL a provocat moartea a șase persoane și rănirea altor 58, voturile locuitorilor din Crevedia au pendulat între dorinţa de schimbare și nevoia de stabilitate. Alegerile nu au reușit să le ofere claritate sau încredere în politicieni. „Noi suntem oameni mai în vârstă, nici nu ştim ce să credem”, spune o doamnă din comunitate.

Astăzi, o comunitate profund confuză și deziluzionată se confruntă cu un nou scrutin, iar oamenii simt că sunt abandonați de cei care ar trebui să îi sprijine.

Cum au votat localnicii la ultimele alegeri

Pe 26 august 2023, la 30 de kilometri de Bucureşti, mai multe explozii la un depozit GPL din Crevedia au scos la iveală corupția din interiorul statului român și ineficiența instituțiilor publice. Șase persoane au murit și 58 au fost rănite. Opt case au fost complet distruse, iar alte 80 au suferit daune semnificative. Atenția s-a îndreptat și către primarul comunei, Florin Petre, și responsabilitatea sa față de funcționarea ilegală a staţiei GPL. „Ce treabă avem noi?” sau „Nu am văzut nimic” a fost răspunsul acestuia în faţa cetăţenilor.

Un primar care nu a fost conștient de funcționarea ilegală a stației și care nu a acționat în interesul comunității nu poate rămâne în partid, a declarat premierul Marcel Ciolacu, care a propus excluderea din PSD a lui Petre Florin. Cu toate acestea, localnicii par să-l fi crezut, mai degrabă, pe liderul comunității: la câteva luni de la tragedie, în ciuda controversei, primarul a fost reales cu 58,59% din voturi.

A fost ales pe listele PSD și a fost coleg de partid cu primarul din Caracal, Ion Doldurea, tatăl unuia dintre proprietarii depozitului care a provocat explozia.

În decembrie 2024, acelaşi primar Petre a fost reținut pentru trafic de persoane, fiind acuzat de exploatarea unui bărbat cu handicap la ferma sa. Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii la Primăria Crevedia și la locuința primarului, iar victima a fost preluată de DGASPC Dâmbovița.

De asemenea, nemulțumirile oamenilor au crescut și în legătură cu tragedia de la depozitul GPL. „N-au făcut nimic! Nici măcar dosarul nu este înaintat în instanță. Au promis că ne ajută, dar nu le pasă unde locuim”, se plânge astăzi, într-o discuție cu jurnaliștii, un bărbat afectat de incendii. „N-au cum să șteargă totul. Părinții mei au murit în acea explozie”, adaugă el, exprimând convingerea că cei responsabili pentru tragedie s-au concentrat mai mult pe aranjamente pentru a evita arestul preventiv, uitând de problemele celor afectați.

Confruntarea între anti-sistem și sistem în Crevedia

Astfel, la alegerile prezidenţiale de câteva luni mai târziu, Crevedia a înregistrat o prezență record la vot de aproape 74%, dar localnicii nu au votat pentru continuitate, ci au optat pentru candidați pe care îi considerau în afara sistemului.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, spre deosebire de datele la nivel județean, unde premierul Marcel Ciolacu ocupa prima poziție, în Crevedia, clasamentul a fost diferit, cu Călin Georgescu pe primul loc, cu 26%, urmat de Elena Lasconi, cu 24,5%. Liderul PSD s-a clasat pe locul trei, cu 20% din voturi.

În turul I al alegerilor din mai, rezultatele au arătat altfel: George Simion a obținut 46%, urmat de Nicușor Dan cu 24% și Crin Antonescu cu 13,5%. Victor Ponta a avut și el un scor notabil, câștigând 11% din voturi.

După ce au votat atât pentru politicieni pe care îi considerau parte integrantă a sistemului, cât și pentru candidați percepuți ca anti-sistem, locuitorii din Crevedia au ajuns astăzi să aibă impresia că alegerile sunt limitate. Explicațiile lor variază de la fatalistul „toți sunt la fel” până la conspiraționistul „alegerile sunt stabilite dinainte”. Campania electorală a constat într-o simplă expunere a figurilor candidaților și în promisiuni deja cunoscute.

Cum intenționează să voteze

Recomandari
Show Cookie Preferences