Kazahstanul infirmă zvonurile privind intenția Rusiei de a abandona cosmodromul Baikonur

Kazahstanul infirmă zvonurile privind intenția Rusiei de a abandona cosmodromul Baikonur
O rachetă Soyuz TMA-14M, dusă spre rampa de lansare a Cosmodromului Baikonur, FOTO: NG Images / Alamy / Profimedia

Kazahstanul a respins joi informațiile conform cărora Rusia ar avea planuri de a renunța la închirierea Cosmodromului Baikonur înainte de încheierea contractului din 2050, pe fondul speculațiilor referitoare la posibila abandonare a acestui loc de lansare de către Moscova, conform AFP și The Moscow Times.

Stiri locale din Kazahstan sugerează că Rusia ar putea ieși din contractul de închiriere între 2026 și 2028, în contextul retragerii sale din colaborarea internațională în domeniul spațial, inclusiv din Stația Spațială Internațională (ISS), de la care ar putea să se retragă încă din 2028.

„Tema rezilierii anticipate a contractului de închiriere sau a transferului controlului asupra orașului Baikonur către partea kazahă nu se află pe agenda noastră în acest moment”, a declarat Comitetul Spațial din Kazahstan pentru AFP.

Rusia achită anual Kazahstanului suma de 115 milioane de dolari pentru închirierea Baikonur, pe care îl utilizează din perioada sovietică pentru lansarea astronauților către ISS, o dintre ultimele arii de colaborare între Rusia și Occident.

Cosmodromul, construit în era sovietică în sudul Kazahstanului, a avut un rol esențial în momente cheie ale cursei spațiale din timpul Războiului Rece, inclusiv în cadrul lansărilor lui Iuri Gagarin, primul om care a călătorit în spațiu, în 1961, și Valentina Tereșkova, prima femeie în spațiu, în 1963.

Moscova nu a comentat public despre eventualele planuri de retragere, însă a accelerat dezvoltarea unor alternative pe teritoriu propriu, inclusiv noul Cosmodrom Vostocinîi din Extremul Orient.

Un program de modernizare demarat în 2004 pentru adaptarea Baikonur la standarde actuale a întâmpinat întârzieri din cauza subfinanțării cronice și a incertitudinilor geopolitice survenite după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și invazia Ucrainei în 2022.

Recomandari
Show Cookie Preferences