Dosarul de corupție în care este implicat Dumitru Buzatu: Expertul inculpat, plasat în arest la domiciliu după încălcarea regulilor judecății

Dosarul de corupție în care este implicat Dumitru Buzatu: Expertul inculpat, plasat în arest la domiciliu după încălcarea regulilor judecății
Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Vaslui a decis pe 14 mai să schimbe măsura de control judiciar impusă expertului Radu Judele, inculpat într-un dosar de corupție legat de fostul președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Decizia instanței a fost motivată de relatarea unui ziar local, conform căreia expertul a discutat într-un colț al tribunalului cu un martor, contrar interdicției impuse.

Instanța a stabilit ca expertul să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, păstrând în același timp interdicția de a comunica cu martorii, inclusiv cu Dumitru Buzatu. Această decizie este provizorie și poate fi contestată intâmpinată.

„Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are permisiunea de a părăsi locuința pentru a se prezenta în fața instanței, la cererea organelor judiciare. De asemenea, în situații urgente, el poate ieși din imobil fără aprobatul instanței, cu obligația de a informa imediat autoritățile competente”, conform documentului publicat pe portalul instanțelor.

DNA a cerut instanței să înlocuiască măsura controlului judiciar cu arestul preventiv, acuzându-l pe Radu Judele de sfidarea organelor judiciare, demonstrată prin comportamentul său în tribunal.

Expertul a invocat „un simplu salut”, dar instanța a revizuit imaginile video

„Întâlnirea nu a fost un simplu salut, ci o discuție de aproximativ 30 de secunde, așa cum reiese din înregistrările video”, a afirmat procurorul DNA în fața judecătorului, subliniind necesitatea unei reacții ferme din partea justiției.

Radu Judele a declarat în instanță că întâlnirea a fost accidentală și că a actionat din politețe. A descris discuția cu martorul ca fiind formală și scurtă, neavând legătura cu cazul său.

Pentru a verifica cele susținute, instanța a hotărât să vizioneze înregistrările de pe camerele de supraveghere amplasate în holul tribunalului.

În materialul video a fost observat momentul în care expertul, după ce a intrat în sala de judecată, s-a apropiat de martor și a comunicat cu acesta timp de 30 de secunde.

Avocatul lui Radu Judele a cerut instanței să respingă înlocuirea măsurii preventive, argumentând că există o presiune mediatică considerabilă asupra cazului. De asemenea, avocatul a propus ca şedinţa de judecată să fie declarată nepublică, invocând riscurile de imparțialitate pentru judecător.

Instanța a refuzat cererea de a desfășura ședința în privat, menținând-o publică, dar a interzis mass-media să publice informații despre audierile din proces pe durata procedurii, interdicție ce nu poate fi contestată.

Radu Judele acuzat de primirea unei mite de 714.000 de lei

Radu Judele este acuzat de către DNA că a acceptat o mită în valoare de 714.000 de lei (aproximativ 140.000 de euro) din partea omului de afaceri Emil Savin, pentru a-și schimba concluziile dintr-o expertiză tehnică.

Procurorii afirmă că mita a fost mascată printr-un contract de prestări servicii, iar concluziile favorabile erau necesare pentru deblocarea finanțării unor lucrări privind un drum strategic realizat de firma lui Emil Savin.

Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului Județean Vaslui, este acuzat că a solicitat o mită de 10% din valoarea proiectului. Acesta a fost prins în flagrant în septembrie anul trecut, imediat după ce a primit o geantă cu 1,25 milioane de lei.

După ce dosarul a fost trimis instanței, Emil Savin a declarat că Buzatu nu i-a cerut direct banii, „dar i-a lăsat de înțeles” că un procent de 10% din valoarea contractului era un obicei cunoscut.

„Existau zvonuri, dar nu pot indica o persoană specifică care mi-a spus asta. Se știa că, dacă nu dai un procent lui Buzatu, nu primești banii”, a declarat Savin în fața instanței.

Audierile în acest caz continuă în luna iunie.

Recomandari
Show Cookie Preferences