Xi Jinping, summit cu lideri din America Latină și Caraibe, la o zi după armistițiul tarifar dintre China și SUA: „Bullyingul și hegemonismul conduc doar la autoizolare”

Xi Jinping, summit cu lideri din America Latină și Caraibe, la o zi după armistițiul tarifar dintre China și SUA: „Bullyingul și hegemonismul conduc doar la autoizolare”
Președintele chinez Xi Jinping, la a patra reuniune ministerială China-CELAC (Comunitatea Statelor Latinoamericane și din Caraibe), marți, 13 mai 2025, la Beijing. Credit: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Președintele chinez, Xi Jinping, a afirmat că „bullyingul” și „hegemonismul” nu vor aduce decât o reacție negativă asupra celor care le practică, într-un mesaj subînțeles destinat Statelor Unite, după armistițiul temporar convenit între cele două mari economii ale lumii, conform CNN.

Xi a ales să-și transmită viziunea, care prezintă China ca lider global și apărător al comerțului liber, în cadrul summitului cu oficialii din America Latină și Caraibe organizat marți la Beijing. Această regiune este tot mai mult influențată de competiția dintre Washington și Beijing.

„În războaiele tarifare sau comerciale nu există câștigători. Bullyingul și hegemonismul duc doar la autoizolare”, a declarat președintele Jinping, reafirmând o idee pe care a mai exprimat-o pe parcursul disputei comerciale cu administrația anterioară.

Liderul chinez subliniază că modificările majore, fără precedent în ultimul secol, se desfășoară rapid, ceea ce face ca unitatea și colaborarea între națiuni să devină esențiale.

Armistițiu în conflictul comercial dintre SUA și China

Discursul lui Xi Jinping a fost susținut la o zi după ce SUA și China au anunțat o reducere semnificativă a tarifelor pentru o perioadă de 90 de zile, marcând un progres neașteptat care a contribuit la dezescaladarea conflictului comercial intens și la impulsionarea piețelor globale.

În timp ce Casa Albă prezintă această decizie ca pe o victorie pentru SUA și un exemplu al „abilităților fără egal ale lui Trump în obținerea de acorduri benefice pentru poporul american”, comentatorii chinezi și media de stat celebrează înțelegerea ca pe „o mare victorie” pentru China, confirmând poziția fermă a Beijingului.

Spre deosebire de alte țări care s-au grăbit să încheie acorduri cu Trump după anunțul său din 2 aprilie referitor la „tarifele reciproce”, China a adoptat o altă strategie, ripostând cu propriile tarife asupra produselor americane și alte contramăsuri.

Pentru o perioadă de mai bine de o lună, tarifele impuse de Donald Trump asupra Chinei în timpul celui de-al doilea mandat au rămas la un nivel de 145%, iar cele aplicate de Beijing asupra bunurilor americane au fost de 125%, afectând economic ambele părți.

Conform acordului semnat în weekend, tarifele generale americane pentru produsele chineze vor scădea la 30%, de la 145%, în timp ce taxele chineze pentru importurile din SUA se reduc la 10%, de la 125%, conform declarației comune.

Tarifele anunțate de Trump pentru China ca reacție la problema fentanilului, în lunile februarie și martie, vor rămâne în vigoare, la fel cum se va întâmpla și cu cele impuse de Beijing ca răspuns la acestea.

Conform acordului, autoritățile chineze vor suspenda sau anula și contramăsurile netarifare pe care le-au implementat împotriva SUA începând cu 2 aprilie.

De asemenea, SUA va reduce tariful „de minimis” pentru coletele mici din China la 54%, de la 120%, începând din 14 mai, păstrând opțiunea de taxă fixă de 100 de dolari, conform unui ordin executiv emis luni de Casa Albă.

Recomandari
Show Cookie Preferences