Lucian Romașcanu a fost numit reprezentant din partea României la Curtea de Conturi Europeană. Mandat de șase ani în cadrul instituției din Luxemburg

Lucian Romașcanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău și fost purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat, a primit oficial numirea ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, instituția responsabilă cu verificarea utilizării corecte a fondurilor Uniunii Europene.
„Domnul Romașcanu a fost desemnat membru al Curții de Conturi Europene pentru perioada dintre 1 iulie 2025 și 30 iunie 2031, înlocuindu-l pe domnul Viorel Ștefan. Consiliul ia aceste decizii bazându-se pe propunerile statelor membre și după consultarea Parlamentului European”, se arată în comunicatul de presă emis de Curtea de Conturi Europeană, conform Agerpres. Astfel, Lucian Romașcanu a fost propunerea făcută de România, iar numirea a fost avizată de Parlamentul European la începutul lunii aprilie.
Comunicatul subliniază și faptul că Lucian Romașcanu a ocupat diverse funcții publice în România, inclusiv cea de ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Consiliului Județean Buzău.
Pe parcursul mandatului lor, membrii Curții de Conturi nu au voie să îndeplinească nicio altă activitate profesională, plătită sau nu. La începutul mandatului, aceștia se angajează solemn să respecte obligațiile de serviciu impuse, inclusiv cele legate de onestitate și prudență în legătură cu acceptarea ulterior a altor funcții sau avantaje.
Membrii Curții sunt numiți de Consiliu, după consultarea Parlamentului, pentru un mandat de 6 ani, care poate fi reînnoit. Lucian Romașcanu a fost propus de România pentru această funcție, iar propunerea a primit aprobatul Parlamentului European în aprilie.
Curtea de Conturi a Uniunii Europene are rolul de a verifica corectitudinea colectării și utilizării fondurilor UE și de a contribui la îmbunătățirea gestionării financiare a Uniunii.
În calitate de auditor extern al Uniunii Europene, Curtea contribuie la optimizarea gestionării financiare a acesteia și protejează, în mod independent, interesele financiare ale cetățenilor Uniunii.
„Începe o nouă etapă a vieții mele profesionale”
Această decizie oficială a fost anunțată la o săptămână după ce Lucian Romașcanu a declarat că se va retrage complet din viața politică, deoarece va prelua „o demnitate care implică un grad înalt de integritate și independență politică”.
Pe 6 mai, Lucian Romașcanu a publicat un mesaj pe Facebook, în care a anunțat demisia din toate funcțiile politice și administrative.
„Dragi buzoieni, dragi membri și simpatizanți ai partidelor, la începutul lunii iulie voi începe o nouă etapă în cariera mea profesională, o demnitate care necesită maximă integritate și o independență totală în acțiuni și decizii”, a transmis Romașcanu în mesajul său.
„Până la preluarea acestei importante funcții, voi demisiona din toate activitățile politice și administrative și mă voi retrage complet din viața politică”, a adăugat el.
Cine este Lucian Romașcanu
Lucian Romașcanu este economist de profesie și a ocupat funcția de ministru al Culturii de două ori, în perioada 2017-2018 și 2020-2021. A fost purtător de cuvânt al PSD, președinte al filialei PSD din Buzău, dar și președinte al Consiliului Județean Buzău.
În 2016, a fost ales senator pe lista PSD, iar ulterior a renunțat la această funcție pentru a deveni președinte al CJ Buzău.
În 2020, a fost suspendat din calitatea de purtător de cuvânt al partidului, după ce a făcut comentarii controversate referitoare la jurnaliști.
„E un pic jignitor. Adică ai purtător de cuvânt care vine să-ți dea niște informații. Dacă nu spune nimic, ce faci, nu dai nimic? Ce faci cu publicul tău care vrea informații?”, a afirmat Romașcanu în acel moment. Ulterior, el și-a cerut scuze pentru „o ieșire nepotrivită”.
El a obținut o diplomă de licență de la Academia de Studii Economice din București și o diplomă de master (MBA) de la Facultatea de administrare a afacerilor (ASSEBUS) din București.