Senatorul AUR care solicită insistent naționalizarea OMV Petrom deține 1,7 milioane de acțiuni la această companie / ”Nu ofer detalii despre viața personală”

Senatorul AUR care solicită insistent naționalizarea OMV Petrom deține 1,7 milioane de acțiuni la această companie / ”Nu ofer detalii despre viața personală”
Rafinăria Petrobrazi. Fotografie de Emicristea | Dreamstime.com

Petrișor Peiu, senator AUR și susținător al lui George Simion, este un militant activ pentru naționalizarea OMV Petrom, având acțiuni în valoare de 1,2 milioane de lei, achiziționate prin bursă.

O analiză a declarației de avere a senatorului AUR Petrișor Peiu indică faptul că acesta deține acțiuni la aproape 30 de companii de stat și private, o situație care nu este incompatibilă cu statutul său de parlamentar.

Printre aceste companii se află OMV Petrom, unde senatorul deține aproape 1,7 milioane de acțiuni, echivalente cu 1,2 milioane de lei.

Peiu a menționat: „Nu vă lăsați păcăliți că este un semn al capitalismului dezvoltat; OMV este controlată de statul austriac, care are printre prioritățile sale politica de a bloca aderarea României la spațiul Schengen!”

În analiza sa publicată în Qmagazine în septembrie 2023, Peiu a afirmat că „82 de miliarde de lei reprezintă aproximativ 3,5% din cifra de afaceri totală a firmelor din România. Astfel, din fiecare 100 de lei câștigați de o companie, 3,5 lei ajung în conturile OMV, firma austriacă!”

Structura acțiunilor OMV Petrom arată că aceasta are 31,8 miliarde de acțiuni (51,1%), statul român deține 12,8 miliarde de acțiuni (20,7%), alte entități juridice au 15,2 miliarde de acțiuni (24,3%), iar persoanele fizice, inclusiv Petrișor Peiu, 2,3 miliarde de acțiuni (3,7%).

Planurile lui Petrișor Peiu pentru naționalizarea OMV Petrom

Peiu susține necesitatea naționalizării OMV Petrom, însă nu a detaliat un plan concret. În august anul trecut, el a propus ca acțiunile Petrom să fie transferate în proprietatea poporului. El a declarat că George Simion este „singurul politician care a avut curajul să susțină ideea renaționalizării pachetului majoritar de acțiuni pentru a le revinde românilor pe bursă.”

„Pentru a susține schimbările necesare în politica industrială a României, românii mai au în bănci peste 60 de miliarde de euro, conform datelor Băncii Naționale, fonduri care, așa cum s-a demonstrat în cazul Hidroelectrica, așteaptă investiții în acțiuni ale companiilor românești.”

Implicarea lui Petrișor Peiu în politică și afaceri

În decembrie anul trecut, Petrișor Peiu a fost nominalizat de AUR ca potențial premier.

Într-o dezbatere de la Euronews România, candidatul independent la președinție Nicușor Dan l-a întrebat pe George Simion cum poate fi considerat antisistem având printre candidați și pe Petrișor Peiu, anterior consilier al lui Adrian Năstase.

Nicușor Dan a subliniat: „Dacă ați fi cu adevărat antisistem, nu l-ați fi inclus pe lista de Parlament pe Petrișor Peiu, consilier economic al lui Adrian Năstase.”

Peiu a fost consilier al fostului premier Adrian Năstase între 2001-2002, conform unui CV disponibil pe site-ul companiei Transgaz. Acest CV a fost publicat după ce, în mai 2022, a fost propus pentru un post de administrator al companiei, dar acționarii au votat împotrivă.

Între 1989-1999, a fost consilier al premierului Radu Vasile, implicându-se în privatizarea Romtelecom și având rol de membru în Consiliul de Administrație între 1997-2000, vânzarea către grupul elen OTE fiind controversată.

Între 2004 și 2005, Peiu a fost director executiv la Centrul pentru Servicii în Radiocomunicații SRL, unde a colaborat cu Bogdan Chirieac. Din 2020 până în 2022, a fost coordonator de programe economice în trustul Realitatea Media.

Contactat pentru a oferi detalii suplimentare, Petrișor Peiu a declarat: „Nu ofer informații despre viața personală.”

Recomandari
Show Cookie Preferences