Norvegienii au fost întrebați cum ar trebui să investească veniturile semnificative din petrol și gaze. Iată răspunsurile lor.

Norvegienii au fost întrebați cum ar trebui să investească veniturile semnificative din petrol și gaze. Iată răspunsurile lor.
Norvegieni fotografiați la Campionatele Nordice de Schi ce au avut loc în luna martie la Trondheim, FOTO: Matthias Schrader / AP / Profimedia Images

Fondul suveran din Norvegia, cu o valoare de 1,8 trilioane de dolari – acesta fiind cel mai mare fond din lume – ar trebui să aloce mai multe resurse pentru sectoare care abordează provocări globale precum schimbările climatice și sănătatea. Aceste recomandări au fost făcute marți de un consiliu cetățenesc creat pentru o consultare, conform Reuters.

Această inițiativă reprezintă o consultare națională în care cetățenii sunt întrebați cum ar trebui gestionată această avere. Idea a fost lansată de șapte organizații neguvernamentale care au dorit să aducă în discuție vocile celor care nu sunt de obicei auzite.

Cei 56 de norvegieni selectați pentru a reprezenta populația – pe baza diverselor criterii precum vârstă, sex, localitate, nivel de educație și percepția asupra schimbărilor climatice – s-au întâlnit între ianuarie și mai pentru a formula recomandări destinate legiuitorilor.

Aceștia au discutat despre modul în care ar trebuie utilizați banii din fond, care se acumulează din veniturile generate de petrol și gaze naturale și care are o valoare echivalentă cu 326.000 de dolari pentru fiecare cetățean din Norvegia.

Norvegienii solicită investiții sustenabile în dezvoltarea socială și economică.

„Un procent specific din fondul petrolier ar trebui rezervat pentru investiții durabile, chiar și cu riscuri și randamente mai mici, pentru a sprijini dezvoltarea socială și economică în țările în dezvoltare”, afirmă raportul consiliului, consultat de agenția Reuters.

Alte sugestii includ crearea unor linii directoare pentru utilizarea fondului în perioade de criză, cum ar fi în timpul pandemiilor sau războaielor, precum și noi reglementări privind utilizarea fondului în bugetul național.

În prezent, până la 3% din fond poate fi alocat bugetului de stat al Norvegiei, fără a fi specificate destinațiile exacte ale acestor fonduri.

Consiliul cetățenesc a subliniat că aceste resurse ar trebui să fie utilizate pentru „structuri sociale fundamentale”, cum ar fi educația, cercetarea și inovația, și nu pentru „cheltuieli administrative”.

Fondul suveran din Norvegia, încurajat să investească în proiecte de energie regenerabilă în străinătate.

Fondul ar trebui să acționeze mai rapid pentru a investește 2% din valoarea sa în participații directe în proiecte de energie regenerabilă internaționale, cum ar fi parcuri eoliene și solare. Până în prezent, doar 0,1% din fond a fost investit în aceste tipuri de proiecte.

„Ideea a fost să ne unim voci din diferite colțuri ale țării. Experiența mea este că toți împărtășim aceleași valori esențiale”, a declarat pentru Reuters Lill Synnoeve Ludvigsen, o elevă de liceu de 17 ani și membră a consiliului cetățenesc, într-un interviu telefonic din Trondheim, al treilea cel mai mare oraș din Norvegia.

Concluziile consiliului apar într-un context în care fondul suveran, care a suferit o pierdere semnificativă la începutul anului din cauza turbulențelor de pe piața de capital din SUA, a decis să se retragă din companiile care nu respectă liniile directoare etice stabilite de parlamentul norvegian.

Recent, fondul s-a retras din compania israeliană Paz Retail and Energy, care furniza combustibil coloniilor israeliene din zona Cisiordania ocupată, precum și din compania mexicană Pemex, considerată având un nivel inacceptabil de corupție.

Recomandari
Show Cookie Preferences