Interzicerea şahului în Afganistan de către talibani: „Contravine legii morale”

Guvernul taliban din Afganistan a inclus şahul în rândul activităților interzise, considerându-l o formă de joc de noroc care contravine legilor morale, conform declarațiilor unui oficial, transmise către Agenția France Presse.
„Şahul este perceput ca un mod de a paria bani”, ceea ce este interzis de legislația în vigoare pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului (PVPV) adoptată anul trecut, a afirmat Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru sport.
Dând curs „problemelor religioase”, acesta a menţionat că „şahul va fi suspendat în Afganistan până la soluționarea acestor probleme”, fără a oferi detalii referitoare la eventualele sancțiuni pentru încălcarea interdicției.
Azizullah Gulzada, proprietarul unei cafenele din Kabul frecventată de jucători pasionați de şah, a declarat că va respecta noua interdicție, dar își exprimă rezerve în ceea ce privește justificările religioase. „Multe țări musulmane au jucători de renume mondial care concurează pe scena internațională”, a spus el. „Mulți tineri veneau aici zi de zi, fără a plasa pariuri”, a adăugat el, manifestând regret față de faptul că aceștia au acum mai puține ocazii de a se întâlni. „Cei pasionați de şah sunt probabil dezamăgiți”, a completat el.
După recâștigarea puterii în 2021, autoritățile talibane au început să-și impună o interpretare strictă a islamului, interzicând diverse activități și sporturi. De exemplu, în 2024, competițiile de MMA (arte marțiale mixte) au fost interzise, fiind considerate „violente” și „problematică din perspectiva legii Sharia”, în timp ce cricketul se joacă în continuare, dar exclusiv de bărbați. Femeile au fost marginalizate treptat de talibani, fiind excluse din parcuri, săli de sport, saloane de înfrumusețare și universități, ceea ce a determinat ONU să condamne „apartheidul de gen”.