Kremlinul anunță sprijin internațional pentru propunerea lui Vladimir Putin de discuții directe cu Ucraina privind rezolvarea conflictului

Kremlinul anunță sprijin internațional pentru propunerea lui Vladimir Putin de discuții directe cu Ucraina privind rezolvarea conflictului
Vladimir Putin alături de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, FOTO: Vyacheslav Oseldeko / AFP / Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni că inițiativa președintelui rus Vladimir Putin de a dialoga cu Ucraina în scopul încheierii războiului a primit sprijin și acceptare din partea liderilor multor țări, conform Reuters și agenției de stat ruse Tass.

Dmitri Peskov a subliniat că „inițiativa care se concentrează pe identificarea unei soluții diplomatice reale pentru criza ucraineană, precum și pe eliminarea cauzelor fundamentale ale conflictului și pe stabilirea unei păci durabile, a fost primită cu susținere și înțelegere din partea liderilor internaționali.”

Duminică, Putin a propus discuții directe cu Ucraina pentru o „pace durabilă”, o abordare apreciată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina este deschisă la negocieri, dar că Moscova trebuie să accepte un armistițiu imediat.

Peskov a menționat că Rusia este dedicată găsirii de soluții pentru o rezolvare pașnică pe termen lung a conflictului, însă a evitat să ofere detalii suplimentare referitoare la negocierile de pace, inclusiv cine ar putea face parte din delegația rusă la Istanbul.

El a reitrat că negocierile directe la Istanbul, conduse de președintele rus Vladimir Putin, nu vor avea condiții prealabile.

„În linii mari, ne angajăm într-o căutare serioasă a modurilor de a asigura o soluționare pașnică pe termen lung,” a adăugat Peskov.

Consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat presei că discuțiile planificate de Putin vor lua în considerare atât propunerile abandonate din 2022, cât și condițiile actuale de pe teren.

După invazia masivă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, cele două țări au demarat discuții în Belarus, care ulterior s-au mutat la Istanbul. Un proiect de acord convenit acolo a fost denumit „Comunicatul de la Istanbul” și stabilea un cadru pentru o posibilă rezolvare a conflictului.

Recomandari
Show Cookie Preferences