Boeing și Rolls-Royce fac lobby în Congresul SUA pentru modificarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Boeing și Rolls-Royce fac lobby în Congresul SUA pentru modificarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Rolls Royce, Foto: Maxshoto / Alamy / Profimedia Images

Boeing, un producător renumit de avioane, și divizia Rolls-Royce North America, specializată în motoare pentru aeronave, au angajat lobbyiști pentru a influența aspecte legate de sancțiunile impuse împotriva Rusiei, conform unui raport publicat de Novaya Gazeta, citat de Meduza.

Investigatorii au descoperit această activitate după ce au analizat rapoartele de lobby pentru primul trimestru din 2025, disponibile pe site-ul oficial al Camerei Reprezentanților din SUA. Lobbyiștii înregistrați trebuie să prezinte aceste rapoarte la intervale trimestriale.

Conform secțiunii din rapoarte referitoare la subiectele de lobby, ambele companii au declarat că s-au concentrat pe sancțiunile impuse Rusiei.

În raportul prezentat de Rolls-Royce, se menționează că au abordat „probleme legate de impactul sancțiunilor comerciale asupra Rusiei (fără proiect de lege specificat)”. În cazul Boeing, subiectul este menționat simplu ca „sancțiuni împotriva Rusiei”.

Se estimează că Rolls-Royce North America a alocat 250.000 de dolari pentru activitățile de lobby în primul trimestru din 2025, în timp ce Boeing a cheltuit 2,6 milioane de dolari, deși aceste cheltuieli nu s-au concentrat exclusiv pe sancțiunile împotriva Rusiei.

Motivul interesului companiilor pentru Rusia

După cum evidențiază Novaya Gazeta, producția celor două mari companii depinde în mare măsură de livrările de titan: Boeing utilizează titan pentru a reduce greutatea avioanelor și a îmbunătăți eficiența combustibilului, iar Rolls-Royce are nevoie de titan pentru motoarele cu reacție, care sunt supuse unor condiții extreme.

De asemenea, firme de lobby au fost angajate de companii din sectorul energiei nucleare care caută să obțină relaxarea interdicției asupra importului de uraniu din Rusia, instituită în noiembrie 2024. Rusia deține o proporție semnificativă din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului și a impus propriile restricții la export în aceeași lună, după alegerile prezidențiale din SUA.

În septembrie 2023, SUA au impus restricții la export pentru compania „VSMPO-Avisma”, cel mai mare furnizor de titan din Rusia. Totuși, această firmă nu se regăsește pe lista de sancțiuni a OFAC (Biroul pentru Controlul Activelor Străine) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA, ceea ce indică faptul că nu există o interdicție directă asupra relațiilor comerciale cu aceasta.

Cu toate acestea, companiile americane au nevoie de licențe speciale pentru a efectua comerț cu „VSMPO-Avisma”. O parte semnificativă din acțiunile companiei sunt deținute de corporația de stat „Rosteh”.

Un articol din martie 2024, publicat de The Washington Post, estimat că, în primii doi ani ai conflictului, companiile din Occident au achiziționat titan din Rusia în valoare de sute de milioane de dolari.

În detaliu, în 2022, „VSMPO-Avisma” a livrat titan în valoare de 370 de milioane de dolari către companii occidentale, iar în 2023 livrările s-au ridicat la cel puțin 345 de milioane de dolari. După începutul conflictului în 2022, Boeing a declarat că va opri achizițiile de titan rusesc, însă, conform The Washington Post, livrările au continuat prin intermediul altor furnizori.

Recomandari
Show Cookie Preferences