Medicamentele utilizate în tratamentul HIV ar putea reduce riscul de Alzheimer, conform unui nou studiu extins

Medicamentele utilizate în tratamentul HIV ar putea reduce riscul de Alzheimer, conform unui nou studiu extins
Medicamente, Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Cercetătorii de la UVA Health (University of Virginia) sugerează că medicamentele frecvente în tratamentul HIV ar putea contribui la diminuarea semnificativă a riscului de Alzheimer. Această descoperire are potențialul de a revoluționa metodele de prevenire a acestei boli neurodegenerative, având în vedere că opțiunile de tratament disponibile sunt încă limitate.

Anterior, echipa de cercetători a identificat un posibil mecanism prin care aceste medicamente, denumite NRTI, ar putea influența pozitiv riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Pentru a evalua această asociere, cercetătorii au analizat datele din două dintre cele mai mari baze de date din domeniul asigurărilor de sănătate din SUA, pentru a verifica riscul de Alzheimer în rândul pacienților care au primit aceste medicamente.

Rezultatele au arătat o reducere a riscului de a dezvolta Alzheimer cuprinsă între 6-13% pentru fiecare an de utilizare a acestor medicamente.

Dr. Jayakrishna Ambati, liderul studiului și director al Centrului Advanced Vision Science de la UVA, a declarat că se estimează că anual, 10 milioane de oameni la nivel mondial dezvoltă Alzheimer. Cercetarea sugerează că administrarea acestor medicamente ar putea împiedica aproximativ 1 milion de noi cazuri de Alzheimer anual.

Inhibitorii NRTI: o soluție promițătoare

Inhibitorii NRTI (inhibitori nucleozidici/nucleotidici de reverstranscriptază) sunt esențiali în tratamentul infecției cu HIV, având rolul de a preveni replicarea virusului imunodeficienței umane în organism.

Cercetătorii de la UVA au stabilit anterior că aceste medicamente pot, de asemenea, să inhibe activarea inflamazomilor, care au fost legați de dezvoltarea bolii Alzheimer.

Din acest motiv, echipa a investigat dacă pacienții care iau medicamente ce blochează inflamazomii au un risc redus de Alzheimer.

Analiza celor 270.000 de pacienți

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au folosit date adunate timp de 24 de ani din baza de date a Administrației Veteranilor din Statele Unite, predominant bărbați, și datele colectate pe parcursul a 14 ani din baza MarketScan, care cuprinde pacienți cu asigurări private.

Echipa a selectat pacienți cu vârsta de cel puțin 50 de ani care erau sub tratament pentru HIV sau hepatita B, excluzându-i pe cei cu diagnosticul de Alzheimer.

În total, au fost identificați peste 270.000 de pacienți eligibili pentru studiu, iar cercetătorii au monitorizat dezvoltarea bolii Alzheimer în rândul acestora.

Chiar și după ajustarea pentru alți factori de sănătate, s-a concluzionat că riscul de Alzheimer era „semnificativ și substanțial” redus în rândul pacienților care utilizau NRTI.

De asemenea, cercetătorii au observat că pacienții care foloseau alte tipuri de medicamente anti-HIV nu au avut aceeași scădere a riscului de Alzheimer ca cei care au luat NRTI.

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de Alzheimer

Pe baza acestor descoperiri, echipa consideră că testarea clinică a inhibitorilor NRTI este justificată pentru a evalua eficiența acestora în prevenirea bolii Alzheimer.

Cercetătorii au și dezvoltat un nou medicament, K9, care blochează inflamazomii, având potențialul de a fi o alternativă mai sigură și eficientă.

„Acest medicament este deja supus unor studii clinice pentru alte afecțiuni și planificăm să îl evaluăm și pentru Alzheimer,” a adăugat dr. Ambati.

Dacă cercetările vor confirmă aceste rezultate, beneficiile vor fi considerabile, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de Alzheimer.

În prezent, aproape 7 milioane de americani suferă de această boală și se prognozează că numărul va ajunge la 13 milioane până în 2050.

Conform Asociației Alzheimer, costurile anuale pentru îngrijirea persoanelor cu Alzheimer si alte tipuri de demență ar putea crește de la 360 de miliarde de dolari la aproape 1 trilion.

Recomandari
Show Cookie Preferences