O sondă spațială sovietică a reușit să ajungă pe Pământ după 50 de ani de la lansarea eșuată

Sonda spațială sovietică Kosmos 482, care a fost lansată în martie 1972 pentru a explora planeta Venus, a reintrat în atmosfera Pământului și a căzut în Oceanul Indian, conform confirmării autorităților ruse, citate de DPA.
Agenția spațială Roskosmos a precizat că sonda a intrat în atmosfera terestră la ora 06:24 GMT, înainte de a cădea în ocean, la vest de capitala Indoneziei, Jakarta.
De asemenea, Agenția Spațială Europeană a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca sonda să fi reintegrat atmosfera Pământului.
Lansată pe 31 martie 1972, sonda Kosmos 482 nu a reușit să părăsească niciodată orbita joasă a Pământului din cauza unor defecțiuni tehnice.
Sonda, care a duplicat stația Venera-8 ajunsă la destinație, avea numele oficial 3V671, însă a fost denumită Kosmos 482 după eșecul misiunii. Acest nume este atribuit dispozitivelor care rămân pe orbite circumterestre după un eșec.
Kosmos 482 era echipată cu instrumente pentru studiul fluxurilor de particule spațiale, spectrometre gamma pentru analiza compoziției suprafeței planetei Venus și a conținutului de amoniac din atmosfera sa, fotometre pentru studierea luminii, precum și echipamente pentru măsurarea temperaturii și presiunii atmosferice.
Misiunea a fost inițial promițătoare, lansată cu un vehicul Molnia-M, ale cărui prime trei etape au funcționat conform planului. Totuși, misiunea a avut un eșec din cauza unei defecțiuni la a patra etapă de propulsie, ce a funcționat doar 125 de secunde din cele 192 planificate.
Venera-8, sonda geamănă a Kosmos 482, a atins suprafața planetei Venus pe data de 22 iulie 1972. Pe lângă sondele Venera, Uniunea Sovietică a mai lansat și sondele Vega (1 și 2) către planeta Venus.