Uniunea Europeană intensifică presiunea asupra Rusiei și amenință cu sancțiuni severe dacă nu acceptă armistițiul de 30 de zile, dar Moscova are o condiție importantă

Friedrich Merz, noul cancelar german, a avertizat Moscova că va aplica „sancțiuni mult mai severe” dacă președintele rus Vladimir Putin va refuza armistițiul de 30 de zile solicitat de țările europene și de Statele Unite, conform informațiilor furnizate de agenția France Presse. Președintele Comisiei Europene a menționat că „mingea e în terenul Rusiei”, subliniind că UE este pregătită să introducă sancțiuni severe în cazul în care Rusia nu acceptă o încetare totală și necondiționată a focului. Kremlinul, pe de altă parte, insistă că livrările de armament din Occident către Ucraina trebuie să se oprească, altfel acest lucru ar oferi un avantaj Ucrainei în conflict.
Merz a declarat că, în cazul în care Kremlinul refuză, „sancțiunile vor fi intensificate semnificativ și asistența pentru Ucraina va continua. Aceasta va fi în formă politică, dar și financiară și militară”, a precizat acesta într-un interviu acordat cotidianului german Bild.
„Suntem pe aceeași lungime de undă cu guvernul american. Cerem o încetare a focului de 30 de zile, pentru a pregăti negocierile de pace în această perioadă. Acum este timpul ca Putin să reacționeze la această ofertă”, a subliniat cancelarul, care se află într-o vizită în Kiev alături de liderii din Franța, Marea Britanie și Polonia.
Merz a adăugat că președintele american „își pierde răbdarea față de Putin”.
Cancelarul german, care a preluat funcția recent, nu a exclus posibilitatea unei discuții directe cu liderul rus, răspunzând afirmativ la o întrebare pe această temă: „Dacă va fi necesar și va ajuta la stoparea războiului, sunt dispus să fac ce trebuie. Totuși, trebuie să așteptăm să vedem dacă, după acest weekend, putem ajunge la o încetare a focului”. Oficiile politice rămân îngrijorate de evoluțiile conflictului.
Rusia impune condiții pentru un armistițiu
Moscova a precizat că ar solicita stoparea livrărilor de armament din partea Statelor Unite și a europenilor către Ucraina pe parcursul unei eventuale încetări a focului.
„Altfel, acest lucru ar oferi un avantaj semnificativ Ucrainei. Aceasta va continua să mobilizeze forțe, trimițând alte trupe pe linia de front”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu realizat cu ABC News, conform Reuters.
„Ucraina ar utiliza această perioadă pentru a instrui noi militari și pentru a permite celor deja existenți să se odihnească. De ce am acorda un avantaj Ucrainei?”, a spus el.
Președintele american a cerut vineri atât Rusiei, cât și Ucrainei să „înceteze acest război neproductiv”, în timp ce a făcut presiuni pentru o încetare a focului de 30 de zile, pe care Ucraina a declarat că este dispusă să o accepte.
În același interviu, Peskov a reiterat îngrijorările Rusiei, cum au fost exprimate de Putin pe 13 martie și discutate cu Trump pe 18 martie.
„Putin a susținut ideea unei încetări a focului, dar a ridicat o serie de întrebări. El a afirmat că avem anumite dinamici pe front: trupele ruse își continuă avansul, în special cu o încredere ridicată”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Dacă discutăm despre încetarea focului, este important să ne întrebăm ce se va întâmpla cu livrările de armament care sosesc zilnic din SUA și din țările europene?”, a mai adăugat Peskov.
„Responsabilitatea revine Rusiei”, afirmă Bruxellesul
Comisia Europeană a declarat sâmbătă că este ferm angajată în sprijinul unui armistițiu total de 30 de zile, și a subliniat că este pregătită să impună sancțiuni severe dacă Moscova nu înțelege acest apel.
„Coaliția Voinței s-a reunit astăzi”, a scris Ursula von der Leyen pe rețeaua de socializare X, având în vedere că liderii europeni s-au întâlnit pentru a discuta despre această situație.
Lideri influenți din UE, precum Emmanuel Macron, Keith Starmer, Friedrich Merz și Donald Tusk, au călătorit la Kiev pentru a oferi un mesaj de susținere pentru Ucraina, iar alții au participat la summitul de sâmbătă prin videoconferință, inclusiv președintele interimar Ilie Bolojan.
„Susținem o încetare completă și necondiționată a focului pe o perioadă de 30 de zile. Aceasta trebuie implementată fără condiții prealabile, pentru a deschide calea unor negocieri de pace semnificative”, a declarat von der Leyen.
„Responsabilitatea revine acum Rusiei. Suntem pregătiți să continuăm presiunea asupra Rusiei și să impunem sancțiuni severe în cazul violării încetării focului. Obiectivul nostru este un process just și durabil pentru Ucraina, esențial pentru securitatea și stabilitatea pe întregul nostru continent”, a conchis ea.