Kremlinul respinge presiunile pentru un armistițiu: „Încercarea de intimidare cu sancțiuni este inutilă”

Rusia a contestat sâmbătă presiunile externe de a accepta un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, precum și amenințările recente de sancțiuni din partea unor puteri occidentale, conform informațiilor agențiilor de presă DPA și Agerpres.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat în cadrul unei transmisii la televiziunea de stat rusă că Moscova nu va fi intimidată și că deja s-a obișnuit cu măsurile punitive.
„Analizăm deja pașii pe care îi vom urma după ce aceste sancțiuni vor fi implementate și cum vom atenua impactul lor”, a afirmat Peskov. „Încercarea de a ne intimida prin sancțiuni este fără rost”, a adăugat el.
Președintele american și liderii europeni au avertizat cu privire la noi sancțiuni în cazul în care Rusia va refuza propunerea de armistițiu.
Friedrich Merz, noul cancelar federal german, a avertizat Moscova despre o „întărire semnificativă a sancțiunilor” în cazul în care președintele rus refuză armistițiul de 30 de zile în conflictul din Ucraina. În lipsa unei reacții din partea Kremlinului, „se va înregistra o întărire semnificativă a sancțiunilor, iar sprijinul masiv pentru Ucraina va continua, atât pe plan politic, cât și financiar și militar”, a declarat Merz într-un interviu pentru cotidianul german Bild.
În trecut, Moscova a stabilit condiții pentru orice oprire a luptei, inclusiv încetarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina.
Friedrich Merz, Emmanuel Macron, președintele Franței, Keir Starmer, premierul Britaniei, și Donald Tusk, premierul Poloniei, au fost sâmbătă la Kiev, propunând Moscovei un armistițiu „complet și necondiționat” pentru 30 de zile, începând de luni.
Uniunea Europeană și Statele Unite au impus deja mai multe serii de sancțiuni împotriva Rusiei, în încercarea de a-i reduce resursele economice necesare pentru susținerea războiului în Ucraina.
Chiar dacă aceste măsuri au generat provocări considerabile pentru Rusia, inclusiv acces limitat la tehnologiile occidentale, analiștii subliniază reziliența surprinzătoare a economiei ruse.
În calitate de exportator de resurse naturale, Rusia continuă să obțină miliarde din vânzările de petrol și gaze, venituri care îi permit menținerea economiei de război.