Revelații din spatele selecției lui Papa Leon al XIV-lea. Strategiile care l-au scos pe marele favorit din cursă

„Eliberat. Zâmbitor. Seren. Aceasta este descrierea cardinalului Pietro Parolin, marele favorizat al conclavului, imediat după vot. În următoarea zi, el a reacționat cu calm la prima acțiune a Papei Leon al XIV-lea, care a fost reconfirmarea, chiar dacă temporară, a tuturor funcțiilor de la Vatican, inclusiv a sa ca secretar de stat. Cei care l-au întâlnit nu au observat vreo neliniște în legătură cu faptul că nu a devenit Papă, conform publicației italiene Corriere della Sera.
„A fost o provocare semnificativă. Cred că el nu a dorit să participe”, a declarat cardinalul Camillo Ruini, exprimându-se „foarte fericit” în legătură cu alegerea lui Robert Francis Prevost: „Un individ foarte inteligent și bine pregătit. Un Papă care va reuși să unească Biserica și să o conducă cu înțelepciune.” Există voci în Sfântul Scaun care indică o anumită intrigă.
Zvonuri
Conform acestei reconstituiri, marcată de secretul papal și imposibil de confirmat, Conclavul ar fi început cu o retragere a lui Parolin. În discursul inaugural al Conclavului, pe care l-a condus, el le-ar fi transmis cardinalilor că „nu este disponibil”. De fapt, fostul număr doi al Papei Bergoglio nu avansase anterior. Nu s-a propus niciodată și cu atât mai puțin nu s-a autopromovat. Mobilitatea sa internațională și gestionarea delicatelor dosare ale Suveranului Pontif, inclusiv acordul din 2018 cu China, l-au propulsat ca un candidat natural, în contextul dorinței generale din Curie pentru un Papă italian.
Deși Parolin avea susținători, a întâmpinat și gândi adversități. Au început să circule informații false, inclusiv despre o posibilă boală care ar fi necesitat tratamente medicale. Însă, lipsa sa de activitate pastorală reprezenta adevărata sa vulnerabilitate, în ciuda sprijinului pe care-l avea din partea Congregațiilor. Potrivit zvonurilor din Vatican, Parolin a reflectat mult asupra acestui aspect. Până în ziua votului din conclav, a decis că e mai bine să se retragă.
O întorsătură neașteptată
O întorsătură surprinzătoare care s-a intensificat imediat după prima runda de vot. În timpul numărării voturilor, candidatul cu cea mai mare ascensiune era deja Prevost. Acesta avea abilitatea de a sintetiza opiniile progresiștilor și tradiționaliștilor. Era bine cunoscut și apreciat în Curie pentru rolul său de prefect al Congregației Episcopilor și dispunea de o vastă experiență pastorală acumulată în misiunile din Peru.
Parolin l-ar fi privit cu interes, considerându-l capabil să își utilizeze carisma pentru a-i convinge pe susținătorii săi să voteze în favoarea cardinalului misionar, redirecționând voturile acestora către Prevost.