Noua țintă a cheltuielilor militare pentru statele NATO, propusă de secretarul general

Noua țintă a cheltuielilor militare pentru statele NATO, propusă de secretarul general
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul unei conferințe de presă, la sediul din Bruxelles al Alianței, Belgia, 12 februarie 2025. FOTO: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a recomandat celor 32 de națiuni membre ale alianței să aloce minimum 5% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuieli legate de apărare și securitate până în 2032, conform anunțului făcut vineri de premierul olandez, Dick Schoof, și preluat de agenția AFP.

Rutte „se aşteaptă ca în cadrul summitului NATO”, programat pentru luna iunie de la Haga, obiectivul până în 2032 să fie stabilit la 3,5% pentru cheltuieli militare și 1,5% pentru cheltuieli conexe, cum ar fi infrastructura și securitatea cibernetică, a menționat Schoof într-o conferință de presă.

Aceste propuneri se aliniază cerințelor repetate emise de administrația fostului președinte american Donald Trump.

Propunerea a fost avansată recent de secretarul general al NATO, cu scopul atingerii unui acord la următorul summit al Alianței Nord-Atlantice, planificat pentru 24 și 25 iunie la Haga, a explicat Schoof.

Întrebat despre aceste cifre într-o conferință de presă vineri, Rutte a evitat să le confirme.

„Nu voi valida cifrele (…) Am afirmat mereu că, dacă ne menținem la 2% din PIB, nu vom avea capacitatea de a ne apăra. Așadar, este esențial să creștem cheltuielile pentru apărare”, a declarat el, fără a oferi alte detalii.

Până la finele anului 2024, 22 de națiuni NATO sunt așteptate să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, așa cum a fost stabilit în 2014 la un summit al Alianței. Totuși, mai multe țări, inclusiv Italia, Spania și Belgia, nu au atins încă acest prag.

Alocarea a 3,5% din PIB pentru cheltuieli exclusiv militare până în 2032 va reprezenta un angajament financiar considerabil pentru aceste țări. Totodată, statele vor găsi mai facil să aloce 1,5% din PIB pentru cheltuieli legate de securitate, inclusiv în domeniul infrastructurii de transport, care este deja o prioritate.

Recomandari
Show Cookie Preferences